Foto: TT

Rektorer kritiska till det fria skolvalet

Publicerad

Många rektorer är kritiska till det fria skolvalet och en majoritet, nästan sju av tio, anser att en större blandning av eleverna skulle leda till bättre resultat i skolan. Det visar en undersökning som Utbildningsradion har gjort.

Det fria skolvalet har pekats ut av många som en av förklaringarna till varför likvärdigheten i den svenska skolan har försämrats.

Skolverket skriver att det kan vara positivt för den enskilde att välja skola, men att valet riskerar att missgynna elever vars föräldrar inte gör ett aktivt val.

Så svarade rektorerna

1.200 rektorer från både kommunala och fristående skolor, både i grundskolan och i gymnasiet, fick frågor om vad de anser om det fria skolvalet. Nästan 54 procent svarade på enkäten och kritiken mot det fria skolvalet var hård.

66,9 procent anser att skolvalet bör begränsas i syfte att få en större blandning av elever med olika socioekonomisk och eller etnisk bakgrund. 22,9 procent anser inte att valet ska begränsas.

69 procent tycker att en större blandning av eleverna skulle leda till att fler elever når kunskapsmålen. 7,7 procent håller inte med.

Kritiska till vinstuttag

En tredjedel av rektorerna vill att det fria skolvalet avskaffas, medan hälften inte vill det.

84 procent av de som svarade anser att det inte ska vara tillåtet att ta ut vinster ur skolverksamhet. 12,9 procent anser att att det är okej med vinstuttag.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.