Restriktionerna har lättat i Hubeiprovinsen i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Från och med natten mot onsdag lyfts de två månader långa reseförbudet i Hubeiprovinsen i Kina. Friska personer kan nu lämna provinsen. 

He Chengyun bor utanför Wuhan, i staden Jiayu. I två månader har han suttit inomhus med sina föräldrar.

När Wuhan sattes i karantän dröjde det inte länge förrän restriktionerna även började gälla det större området runt Wuhan, och snart hela provinsen Hubei.  

I föräldrarnas bostadsområde svetsades dörrarna till vissa uppgångar igen, och metallbarriärer sattes upp runt varje gård. Så kallade kvartersvakter hade full koll på vilka som rörde sig i området. De kontrollerade de boendes temperatur, bestämde vilka som fick göra ärenden utanför området, och skötte alla matleveranser. 

Men nu har människor i Jiayu fått röra sig ute i flera dagar. Hubei, där jättestaden Wuhan ligger, har drabbats värst i Kina av det nya coronaviruset. Men nu har bara en enda ny smittad rapporterats de senaste fem dagarna.

I staden Wuhan fortsätter restriktionerna att gälla fram till och med den 7 april. Där har vägar, järnvägar och flygplatser varit stängda sedan den 23 januari.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.