Rapport från Riksbanken: Utdragen kris hotar bankerna

Uppdaterad
Publicerad

Om coronakrisen blir utdragen kan de svenska bankerna förlora uppemot 500 miljarder kronor i kreditförluster.

Men banksystemet klarar även det värsta scenariot, enligt Riksbankens stresstest.

Trots coronakrisens allvarliga effekter på ekonomin – det finansiella systemet fungerar för stunden tillfredsställande, enligt Riksbankens stabilitetsrapport.

– Vår uppfattning är att den finansiella stabiliteten är tillfredsställande även om det råder stor osäkerhet, säger riksbankschef Stefan Ingves på dagens pressträff.

Men det kan bli riskfyllt om krisen blir utdragen.

– Den centrala frågan är hur utdraget blir ett sådant här förlopp och hur djupt blir det? Fler konkurser leder till ökade kreditförluster. Osäkerheten är naturligtvis mycket stor. Tar återhämtningen lång tid blir naturligtvis kreditförlusterna större. Då kan kreditförsörjningen få problem, säger Ingves.

Två scenarier

När företagen tvingas se på när intäkterna rasar och fortlevnaden därmed äventyras, finns en risk att det sprider sig till banksektorn i form av ökade kreditförluster.

Riksbanken har räknat på två scenarier, en lindrigare och en allvarligare effekt av krisen. Om krisen blir djup och långvarig faller BNP med närmare tio procent i år, och återhämtningen blir långsam, då riskerar bankerna att göra samlade kreditförluster på 476 miljarder kronor, dubbelt så högt som den samlade intjäningen. Bankernas reservkapital (kärnprimärkapitalrelation) faller då från 17 procent till 11 procent.

”Men även i detta scenario ligger bankernas kapital över regelverkens minimikrav”, skriver Riksbanken i rapporten, och tillägger att stresstestet av bankerna utgår från några förenklade antaganden.

”Riksbanken redo att bidra”

Det kan därför behövas ännu fler åtgärder om krisen blir utdragen, både i form av politiska åtgärder från regeringar och från centralbanker. Detta för att inte bankernas utlåning ska strypas.

”Riksbanken är redo att bidra genom att tillhandahålla den likviditet som behövs”, skriver Riksbanken i rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.