Rinkebysvenskan slår sig in i SAOL

Uppdaterad
Publicerad

Ord som många av oss aldrig använder eller inte ens hört talas om håller på att kvala in bland det svenskaste som finns. Den svenska akademiens ordlista, SAOL, förändras nu för första gången på åtta år och anpassar sig därmed till en verbal verklighet som många svenskar lever i.

Guzz och keff är två ord på det som ofta kallas Rinkebysvenska – en svenska kryddad med låneord från andra språk. Nu är de två orden klara för SAOL – och därmed etableras de som ”riktig svenska”.

-De blir svenska när vi tar hand om dem, uttalar dem på svenskt sätt, böjer dem på svenskt sätt och stavar dem på svenskt sätt. Så att de står i manuskriptet till den kommande ordlistan beror på att de anpassat sig på det viset och kommit till användning, säger Sture Allén, fd ständig sekreterare i Svenska Akademien till SVT.

”Helt underbart”

På tidningen Gringo, som skriver om de invandrartäta förorterna, har man länge haft som mål att förortsorden ska accepteras överallt. Den ambitionen verkar nu ha lyckats.

-Det är helt underbart. Det är på tiden känns det som. Vi har jobbat för det, inte bara vi men många andra, för att få in de här orden för att de ska få den dignitet och status som de förtjänar. Det är en del av det svenska språket, säger Gringos chefredaktör Zanyar Adami till SVT.

En viktig förklaring till att Svenska akademien nu godkänner ord som tidigare varit helt otänkbara kan vara den våg av författare som använder orden i sina böcker. Akademins språkdatabas dammsuger litteraturen och snappar upp det nya.

Tusentals förslag

Den svenska akademin har även fått tusentals förslag på nya ord från det svenska folket. I den nya ordlistan, som kommer under nästa år, finns 10.000 nya ord med – t.ex. megastjärna, pappamånad, stringtrosa och sandlådenivå.

Nya ord speglar samhällsutvecklingen, och det är just det som gör Zanyar Adami så glad. Det här har en mycket större betydelse än bara några ord i en uppslagsbok, menar han.

-Att svenska akademien släpper in de här orden ger en vink åt att hela samhället är på väg att bli mer inkluderande. Sakta men säkert så är vi där vi förhoppningsvis blir av med uppdelningen mellan invandrare och svenskar, att alla blir svenskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.