Foto: TT

Knarkdömd man värvad till regeringskansliet

Uppdaterad
Publicerad

En av vice statsminister Åsa Romsons (MP) närmaste medarbetare i regeringskansliet Rosenbad dömdes för narkotikasmuggling under 2012, skriver Expressen.

Enligt tidningen ska han ha tagits av tullen efter att ha beställt ”knarksvampar” på nätet i slutet av 2011. Det var 42,7 gram svamp innehållande den narkotikaklassade substansen Psilocin. Narkotikan låg i förpackningar som var märkta ”Philosepher's stones”.

– Man gör dumma saker när man är alkoholpåverkad, ska mannen ha sagt i polisförhör.

Mannen erkände och dömdes till villkorlig dom i kombination med samhällstjänst i 75 timmar, motsvarande två månaders fängelse.

Han har under flera år haft tunga uppdrag inom Miljöpartiet. Mannen dömdes 2008 för skadegörelse till dagsböter efter att med egna ord ha varit ”kraftigt påverkad av både alkohol och cannabis”.

– Jag har fortsatt fullt förtroende för honom. Han har varit öppen med det hela, vi var medvetna om detta, och han har sonat sitt brott och avtjänat sitt straff, säger mannens chef statssekreterare Per Ängquist (MP) till SVT Nyheter. Han bekräftar också att miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin visste om historien.

”Jag har fullt förtroende för den som ansvarar för våra rekryteringar, och för Regeringskansliets rutiner för säkerhetsklassning av alla medarbetare. Den sakkunnige hade informerat om sitt brott, det är sonat och har redan tidigare varit omskrivet i media i samband med att dom föll, skriver Gustav Fridolin i ett sms till Expressen.se.

Hur ser ni på den här typen av brott?

– Vi ser mycket allvarligt på detta, men som sagt han har sonat sitt brott, han har ångrat det och jag har fortsatt förtroende för honom, säger Ängquist.

Samtidigt har Sverige en mycket hård narkotikalagstiftning och Rosenbad är högt säkerhetsklassat, tycker ni fortfarande att han kan jobba kvar?

– Han har genomgått samma säkerhetsklassning som alla andra och som jag sa har han sonat sitt brott, han har ångrat det och jag har fortsatt förtroende för honom.

Enligt Expressen har mannen handplockats av Romson. Men hennes pressekreterare, Adam Bergsveen, säger att Romson inte anställt honom.

– Det är inte Åsa Romson som har anställt honom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.