Inspelningarna har offentliggjorts av Tim Naftali, tidigare chef för Nixons presidentbibliotek. Ronald Reagan hörs där kalla delegater till FN för ”apor” och dåvarande president Richard Nixon hörs skratta. Foto: Ed Reinke/AP Photo

Ronald Reagan kallade afrikaner för ”apor”

Uppdaterad
Publicerad

I nypublicerade ljudfiler hörs Ronald Reagan uttrycka sig rasistiskt om afrikanska delegater i Förenta Nationernas generalförsamling i New York.

Uttalandet handlar om Taiwan, som den blivande presidenten Ronald Reagan var en varm anhängare av. 1971 pratade han på telefon med presidenten Richard Nixon, och var arg över att vissa afrikanska länder röstat för att ge Folkrepubliken Kina, och inte Taiwan, en stol i Förenta Nationernas generalförsamling.

”Att se dessa apor från de här afrikanska länderna – fan ta dem, de är fortfarande obekväma med skor på fötterna”, hörs han säga i inspelningen som offentliggjorts av det amerikanska nyhetsmagasinet The Atlantic. Richard Nixon hörs sedan skratta.

Kallar FN för ”kängurudomstol”

Vid tiden för samtalet var Ronald Reagan guvernör i delstaten Kalifornien. Inspelningarna har offentliggjorts av Tim Naftali, tidigare chef för Nixons presidentbibliotek.

Reagan ska även ha varit en motståndare till Förenta Nationerna, och i inspelningarna hörs han beskriva församlingen som en ”kängurudomstol” fylld av ”lodisar”.

Offentliggörandet av det komprometterande samtalet kommer samtidigt uttalanden av Donald Trump skapat kontrovers i USA. Representanthuset fördömde nyligen Trumps ”rasistiska kommentarer” om fyra demokratiska ledamöter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.