Liviu Dragnea, ledare för Rumäniens regeringsparti PSD, ska börja avtjäna ett flerårigt fängelsestraff. Bild från partiets EU-valvaka på söndagen. Foto: Daniel Mihailescu / TT

Rumänska regeringspartiets ledare Liviu Dragnea fängslas

Uppdaterad
Publicerad

Liviu Dragnea – ledare för Rumäniens socialdemokratiska regeringsparti PSD – åker i fängelse för korruptionsbrott. Han får inget gehör för sin överklagan vid landets högsta domstol och börjar avtjäna straffet omgående.

Dragnea dömdes förra året till tre och ett halvt års fängelse för att ha låtit två personer som arbetade för PSD bli avlönade av en statlig myndighet. Han överklagade dock domen och har varit på fri fot i väntan på att saken skulle avgöras i högsta instans.

När rumänska HD slog fast domen och påföljden beordrade den Dragnea att anmäla sig hos polisen inom 24 timmar. Enligt rumänska medier infann han sig på en fängelseanstalt under måndagen.

Partiets starke man

56-åringen är talman i det rumänska parlamentets underhus och anses vara PSD:s starke man och den som drar i regeringstrådarna. Han har tidigare dömts för valfusk, vilket innebär att han inte får vara premiärminister.

Korruptionsanstrukna PSD har sedan det tog makten gjort flera inskärpningar av det rumänska rättsväsendets oberoende, vilket väckt stark EU-kritik och omfattande protester på landets gator. Tidigare i år föreslog regeringen att korruptionsdomar i högsta domstolen ska kunna överklagas.

Folkomröstning på söndag

I EU-valet faller partiet ordentligt, från drygt 37 procent för fem år sedan till ungefär 23. På söndagen hölls också en folkomröstning om regeringens föreslagna rättsreformer, på president Klaus Ioannis initiativ, där ytterligare ett bakslag för PSD väntas.

EU-kommissionen uppmanar den rumänska regeringen att hörsamma väljarnas ”tydliga budskap” om att säkerställa rättsväsendets oberoende och möjligheter att lagföra korruptionsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.