Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska journalisten Maria Ponomarenko döms för att ha kritiserat bombningen av en teater i Mariupol i Ukraina. Enligt en granskning från nyhetsbyrån AP har över 600 personer omkommit till följd av attacken. Foto: SOTA/EBU

Rysk journalist döms till fängelse: ”Gör något, håll dig inte tyst”

Publicerad

Den ryska journalisten Maria Ponomarenko döms av en rysk domstol till sex års fängelse, skriver AFP.

– Börja prata, börja agera. Starta med någonting, sitt inte stilla och håll dig inte tyst.

Maria Ponomarenko döms för att ha skrivit kritiska inlägg i sociala medier om attacken mot en teater i den ukrainska staden Mariupol i mars förra året. Bombningen, som Ryssland anklagades för och har förnekat, blev en världsnyhet och fördömdes av Ukraina. Det var länge osäkert kring vad som hade hänt. Enligt Mariupols borgmästare befann sig över 1 000 personer i byggnaden när den attackerades.

Ukrainska myndigheter bedömde att omkring 300 personer som sökt skydd i teatern miste livet i attacken, men enligt en granskning av nyhetsbyrån AP, ska över 600 personer ha omkommit.

Ryska myndigheter började förfölja Maria Ponomarenko år 2020, efter hennes avslöjanden om korruption. Hon skrev om lokala politiker som nekar boende till föräldrarlösa barn som de hade rätt till. Då började Ponomarenkos familj få hot och till slut lämnade de staden. I flera år deltog Ponomarenko i regimkritiska protester, enligt Meduza – en oberoende rysk nyhetssajt.

En av flera som döms

Ponomarenkos fall är det senaste i raden sedan Ryssland i mars förra året införde en ny lag. Enligt lagen kan personer som befinns skyldiga till ”medvetet spridande av falsk information om Rysslands väpnade styrkor i Ukraina” dömas till böter eller fängelse i mellan fem och tio år.

Får inte arbeta som journalist

Maria Ponomarenkos rättegång hölls i staden Barnaul i Sibirien, där hon arbetat för sajten RusNews. Domstolen fastställde även att Ponomarenko förbjuds från att jobba som journalist samt delta i digitala evenemang de närmaste fem åren, enligt flera medier som citerar hennes advokat Dmitry Shitov.

Åklagarna hade yrkat på ett nioårigt fängelsestraff.

Se talet som Maria Ponomarenko höll inför domstolen innan domen fastställdes, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.