Ett brittiskt Poseidon P-8A havsövervaknings- och ubåtsjaktflygplan spårar fartygsrörelser. Foto: EPA

Så bevakar marinen Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Marinen följer regelbundet andra länders fartyg i Östersjön. Det ingår i uppdraget att ha full kontroll med fartyg till sjöss och sensorsystem och med hjälp av partnerländers resurser.

Stommen i svenska marinen är fem korvetter (Visby), två ubåtar (Gotlandsklass) och signalspaningsfartyget Orion, samt ytterligare ett antal fartyg och radar som skapar en lägesbild.

Flygningar

Havsövervakning sker bland annat med Nato-länders ubåtsjaktflygplan Poseidon P-8. Natos övervakningsflygplan AWACS flyger även regelbundet i Östersjöområdet.

Fast bevakning

De fasta bevakningssystemen under vattnet omgärdas dock av hög sekretess. Under kalla kriget lades linjer med undervattens-mikrofoner (SOSUS) ut i delar av Östersjön, vilket SVT rapporterat

Då kunde svenska och utländska myndigheter identifiera enskilda över- och undervattensfartyg, eftersom varje fartyg har ett ”fingeravtryck” – ett unikt ljud. Viktiga pusselbitar i utredning av främmande undervattensaktivitet.

Enligt experter SVT Nyheter varit i kontakt med lades SOSUS i Östersjön sannolikt i ”malpåse” när kalla kriget tog slut. Sedan dess har modernare system utvecklats. Det är dock en statshemlighet om nya system placerats ut eller om de äldre underhållits.

Det amerikanska systemet SOSUS lades först ut i Stilla havet och Atlanten, enligt USA:s marinkommando.

Aktivitet upptäcks

Försvarsmakten har bekräftat för DN att marinens fartyg under två dygn befann sig nära områden där Nord Stream 1 och 2 senare utsattes för sabotage. Marinen uppger på tisdagen att den inte noterat ökad militär aktivitet i Östersjön under senaste veckan.

– Det har varit ett stort intresse för Östersjön redan långt innan, då olika nationer haft sina fartyg inne. Kopplat till själva gasledningen så är det mest svenska och danska örlogsfartyg som opererar. Vi har inga indikationer att någon annan skulle visa något intresse just nu.

Har Ryssland flyttat fram sina positioner?

– Jag kommenterar inte vad vi vet och vad vi inte vet, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef vid marinen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.