Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén tog hjälp av ett AI-verktyg för att teckna bilden av ekonomiåret 2022 och vad vi kan vänta oss av 2023. Foto: SVT

Faktorerna som påverkar ekonomiåret 2023

Uppdaterad
Publicerad

Energikris, krig och inflation präglade ekonomiåret 2022. Ett skakigt år går mot sitt slut och nu väntar ett 2023 med nya utmaningar för ekonomin.

– Energifrågan kommer vara fortsatt dominerande, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Kriget i Ukraina kommer fortsatt att påverka världsekonomin. Alexander Norén liknar läget med en segelbåt på ett öppet och dimmigt hav.

– Ute på horisonten finns en rysk oljetanker som vi riskerar att krocka med. Jokern i leken är Putin, vart kriget tar vägen och därmed energipriserna. Oavsett får vi nog räkna med höga energipriser även 2023.

– Men det skulle också kunna vara ett kinesiskt fraktfartyg som vi ser ute på horisonten.

Kina är en viktig faktor

En viktig faktor är alltså hur det går för Kina. När landet öppnar upp efter covidnedstängningarna kan det innebära att deras efterfrågan på energi ökar, vilket i sin tur pressar upp energipriserna, menar Norén.

– Om de lyckas kan de agera lokomotiv på en annars inbromsad världsmarknad.

Norén pekar även ut lågkonjunkturen som en stor fråga inför 2023.

– Blir det så illa att vi känner av en ökad arbetslöshet så får högbelånade svenskar åtminstone glädjas åt att räntehöjningarna är slut.

Se när Alexander Norén målar upp världsekonomin med hjälp av AI i videon ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.