Tidigare har vissa forskare trott att vår hjärna kalkylerar hela färdvägen när vi ska någonstans, medan andra hävdat att den snarare räknar ut en rak linje till målet. Nu visar en färsk studie att det nog snarare är så att man ska slå ihop de två teorierna.
Forskare lät testpersoner navigera sig igenom myllret på filmade gatvyer från stadsdelen Soho i London, samtidigt som man mätte deras hjärnaktivitet. Då kunde man se att dessa först räknade ut fågelvägen till ett mål med hjälp av en viss region i hjärnan. Därefter, när deltagarna skulle hålla koll på rutten under färdens gång, aktiverades en annan del av hjärnan.
– Vi såg att hjärnans sätt att styra vår navigation är mycket mer komplicerad än vi föreställt oss, det kalkylerar två typer av distanser i separata delar av hjärnan, säger forskaren Hugo Spies i ett pressmeddelande.
När deltagarna däremot fick hjälp av riktiga gps-liknande instruktioner, sjönk aktiviteten i hjärnan och systemet verkade passa på att luta sig tillbaka.
Studien publiceras i tidskriften Current Biology.
Fakta: Gps
- Står för Global Positioning System och är ett system som används för navigering.
- Med hjälp av över 20 satelliter som snurrar 22 000 kilometer över jorden och en gps-mottagare kan man få reda på exakt var man befinner sig.
- Atomur i satelliterna visar och sänder ut exakta tidssignaler till mottagaren. Det talar om avståndet mellan satelliten och mottagaren. Flera tidssignaler tillsammans kan i sin tur bestämma mottagarens position.
Källa: Nationalencyklopedin (TT)