Hantera tiden och skippa snorig bakskål – hör mamma- och pappa-poddarens bästa vabtips i klippet. Foto: Janerik Henriksson/Maja Suslin/Christine Olsson/TT

Så klarar du höstförkylningarna – och vabbandet

Publicerad

Nu – runt två veckor efter att skolor, förskolor och arbetsplatser startat upp ordentligt igen – ser höstförkylningarna ut att ha dragit igång för säsongen. Och med det ökar också vabandet.

– Nu går det ganska brant upp, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan. 

Allt fler har under de senaste veckorna ringt till 1177 för att ställa frågor relaterat till förkylningssymtom. Det är inte lika många som förra året då corona var nytt, men ändå en kraftigare ökning om man jämför med samma period åren innan pandemin.

Under vecka 34 i år har cirka 6 400 samtal handlat om just detta, det är färre än 2020, men fler än åren före pandemin. Då brukade cirka 5 000 samtal handla om förkylningssymptom.

Är det höstförkylningarna som kommit igång?

– Ja uppenbarligen är det så. Det ökar alltid vid den här tiden på året, men i år är kurvan något kraftigare och något tidigare än åren före pandemin, säger Sofie Zetterström, affärsområdeschef på 1177.

Och hon tror människor är mer vaksamma.

–  Jag tror att folk är mer uppmärksamma på den typen av symptom – det är ju inte helt säkert att fler är sjuka, men fler ringer oss i alla fall.

Försäkringskassan: ”Brant kurva”

Även Folkhälsomyndigheten ser en ökning av covidtester, närmare dubbelt så många testade sig för pågående infektion vecka 34 jämfört med vecka 30. Av de 178 000 personer som testat sig under vecka 34 hade endast fyra procent en pågående infektion.

Försäkringskassan märker av förkylningssäsongen genom att vabansökningarna nu ökar.

– Efter skolstarten går ansökningarna om vab upp igen, så brukar det vara, men nu går det ganska brant upp, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan. 

Kan vara kaos

Vivi Wallin som bland annat driver Instagramkontot mammasanningar säger att hon märker av förkylningssäsongen bland sina följare.

– Det är många följare som berättar att de är hemma just nu, säger hon.

Både hon och Nisse Edwall, som driver Pappapoden, menar att man ska vara schysst mot sig själv, acceptera att man inte kan göra annat när man vabbar – och att det faktiskt kan bli ganska mysigt.

Hör deras bästa tips i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.