Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lyckas minska din skärmtid i sommar – experten tipsar. Foto: SVT

Så lyckas du skala ner mobiltiden i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Om man vill minska sin skärmtid drastiskt i sommar, hur gör man?

SVT:s reporter kontaktade en expert för att lära sig hur man når målet med en skärmfriare semester.

– Om man har ett klart mål med varför man vill bryta det här beteendet så har man redan kommit långt, säger professor Per Carlbring.

Alla har vi dessa personer i våra flöden. De som tackar för sig, berättar att de ska logga ut och att de loggar in igen först efter semestern. SVT:s reporter Robin Söderlund har tidigare försökt vara en av dessa, men aldrig lyckats. Men den här sommaren, har han bestämt sig att det ska gå. Det ska gå att trappa ner skärmtiden. Men, hur gör man?

SVT:s reporter kontaktade professor Per Carlbring för experthjälp. Han har under många år haft KBT som sin specialitet och bland annat forskat kring spelmissbruk och beroenden.

– Man har en uppförsbacke helt klart. Dels för att det handlar om ett beroendemönster, men också för att de här apparna är gjorda för att öka möjligheten att man vill integrera med dem. Det är nästan lite ”David och Goliat” skulle man kunna säga, men det är absolut inte omöjligt, säger Carlbring.

I videon ovan kan ni se professorns fem steg mot en skärmfriare sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer