Foto: SVT

Så många covidsjuka har skrivits ut

Uppdaterad
Publicerad

Dödstalet i covid-19 har fortsatt att stiga, men det finns en annan sida också. Fram till mitten av juli hade runt 15 800 patienter blivit utskrivna efter sjukhusvård för covid-19, enligt preliminär statistik från Socialstyrelsen.

Statistiken innefattar alla de som vårdats inom slutenvården, både de som inte vårdats på intensivvårdsavdelningen och de som gjort det. Patienter som skrivits ut kan även ha haft fortsatt vård i hemmet eller blivit utskrivna till särskilt boende för äldre.

Kunde inte andas

En av de som skrivits ut efter att ha legat på sjukhus för vård av covid-19 är Stefan Eriksson. 

– Så fort jag gick på toaletten och kom tillbaks, så var det som att jag hade vunnit Stockholm marathon. Jag låg bara och letade luft, till slut så orkade inte jag så då var det 112 som gällde, säger han. 

Under de fyra dagar Stefan låg inne med sjukhusvård fick han syrgashjälp för att kunna andas, idag har han kommit tillbaka till vardagen och jobbet.  

– Jag är i stort sett återställd. Det som är idag är ju att man har en sämre kondition, det är flera som jag känner som har haft corona som säger att det de saknar lång tid efter är konditionen.

Långvariga symptom

Enligt Soo Aleman, överläkare och sektionschef på infektionskliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset, kan dock långvariga symptom kvarstå även efter att man blivit utskriven från sjukhusvård eller friskförklarad. 

– Det är viruset som har startat igång processer som fortsätter, inte att man är smittsam. Jag tror att det är väldigt viktigt att skilja på att man inte är smittsam men har fortsatt besvär av viruset som är borta sedan länge, säger han. 

* Statistiken visar alla som vårdats med en diagnoskod för covid-19 oavsett om viruset är laboratorieverifierat eller inte. 

* Siffrorna är preliminära och kan komma att rättas i efterhand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet