Sveriges bästa äldreboende: Vad kostar en klapp på kinden? Foto: AnnaKarin Drugge

Fler kvinnor blir 100 år – men männen är friskare

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin har en rikstäckande studie av Sveriges 100-åringars hälsa och levnadsvillkor gjorts. Den visar att fler kvinnor än män blir hundra år, men att männen är friskare.

Det blir bara fler och fler hundraåringar i Sverige. 1968 fanns det 105 hundraåringar i Sverige, för tre år sedan fanns det 1.770 stycken. Om det fortsätter i samma takt kommer hälften av de som föds i år att uppleva sin hundraårsdag, enligt en studie.

Statistiska centralbyrån räknar något mer blygsamt och uppskattar att ungefär var tionde som föds i dag kommer att bli minst hundra år.

SVT träffade Verna Strandberg som nyligen fyllde 100 år. Hennes tips för att bli äldre är att skaffa sig en hobby.

– Då lever man lyckligare. Jag läser mycket böcker. Sedan om jag har tid och ork brukar jag måla, säger Verna Strandberg.

Hur gammal ska du bli då?

– Jag tänkte att om jag blir 102, då får det räcka, säger Verna och skrattar.

Hälsoproblem

Nu har den första riksrepresentativa studien av hälsa och levnadsvillkor bland svenska hundraåringar presenterats.

– Studien är väldigt viktig, eftersom man knappt vet någonting om hundraåringar och eftersom det är en växande grupp. Nu har den vita fläcken i alla fall fått konturer om vi kommer att kunna jämföra resultat över tid, säger Stefan Fors, som är en av de som ligger bakom studien.

Den visar att de flesta har någon form av hälsoproblem och behöver hjälp med hushållsaktiviteter, till exempel handling, städning och matlagning.

Ungefär hälften av intervjupersonerna bodde i någon form av vård- och omsorgsboende, men tre av tio kvinnor och hälften av männen klarade av att sköta sin hygien utan hjälp.

Drygt 60 procent av deltagarna uppger att de hade problem med smärta i rörelseorganen. Många hade dessutom yrsel, svullna ben eller regelbunden inkontinens.

Männen friskare

Studien visar också att fler kvinnor än män blir hundra år, men att männen är friskare och har lägre omsorgsbehov än vad kvinnorna har.

– Det kan bero på att manliga hundraåringar utgör en mer selekterad grupp än jämnåriga kvinnor. Eftersom sannolikheten för en man att uppnå en så hög ålder är liten, är det bara de friskaste männen som gör det, säger Stefan Fors.

Inga kvinnor, men 20 procent av männen var fortfarande gifta eller sammanboende, visar er studie. Kan det vara en orsak att männen har en sambo som tar hand om dem?

– Det kan vara en delförklaring. Men män tenderar ju också att välja yngre kvinnor och kvinnor lever oftast längre än män.

Vad var det mest överraskande med studien?

– Att förvånansvärt många, 13 procent, mår och klarar sig bra. Kan gå 500 meter, ser bra och kan bära fem kilo, utan problem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.