Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén om vad Tidöavtalet innebär för privatekonomi. Foto: JESSICA GOW / TT

Så påverkas din plånbok av Tidöavtalet

Uppdaterad
Publicerad

De överenskommelser som presenterades i Tidöavtalet innehåller flera förslag som kan påverka svenskarnas ekonomi. Ett av de mest omtalade är det så kallade högkostnadsskyddet för elräkningen.

– Exakt hur det ska utformas, hur mycket pengar man ska få, och från och med när det ska gälla får vi dock vänta på att få reda på, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

M, SD, KD och L har också kommit överens om förslag om att hindra utbyggnad av möjligheterna att exportera el, åtminstone så länge elrpriserna är så höga. På sikt ska Sverige bli ett elprisområde.

– Man vill också sänka priset på diesel och bensin genom att minska reduktionsplikten. Det innebär att mindre mängd biodrivmedel måste blandas in, vilket i dag är dyrare än det fossila bränslet, säger Alexander Norén.

Partierna lovar också sänka inkomstskatterna för låg- och medelinkomsttagare. Det är dock oklart när det börjar gälla.

Se SVT:s ekonomikommentator gå igenom de viktigaste punkterna för svenskarnas hushållsekonomi i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.