Så ser du om ditt hus är i riskzonen

Uppdaterad
Publicerad

Att som privatperson upptäcka om huset man bor i har en fasad som löper risk för fuktskador kan vara svårt. Men man kan få en första indikation för att sedan gå vidare till en professionell bedömare.

-Bor man i ett flerfamiljshus kan man ta reda på vem som byggt huset och när, och sedan ringa byggbolaget och fråga, säger Ingemar Samuelson på Sveriges tekniska forskningsinstitut.

Man kan själv göra ett första test genom att knacka utvändigt på putsen. Om det ekar och inte känns som sten är det ett tecken på att huset är byggt med puts på isolering.

Sedan kan man gå vidare genom att knacka invändigt. Om det ekar även där, och väggen inte känns stum som en betongvägg, är det ytterligare ett tecken på att huset är byggt med den kritiserade metoden.

Svårt att tolka

Om man själv äger sitt hus kan man då gå vidare och kontakta en professionell skadeutredare som kan göra en fuktmätning.

Då borras hål i putsen från utsidan. Sedan sticker man in ett mätinstrument för att kontrollera fukthalten.

-Det är enkelt att göra men svårt att tolka. Därför behöver man hjälp av en konsult, säger Ingemar Samuelson.

Han betonar dock att man inte behöver känna sig pressad att ta till åtgärder omedelbart – och att det sämsta man kan göra är att börja bryta upp väggen utan att veta säkert att den är skadad. Skadorna utvecklas nämligen under lång tid.

Om fukt tar sig in under putsen och isoleringen kan dock träreglarna börja mögla och brytas ner. Det är dock knappast något man själv märker av – enligt Ingemar Samuelsson är inte så stor risk att man som boende skulle märka av fysiska besvär, till exempel allergi. Däremot tappar väggen i bärfasthet.

En del stora byggbolag har redan börjat inspektera de fastigheter som byggts med metoden, och åtgärda eventuella fel. Men problemen finns även i nya småhus med putsfasad.

I vissa fall har byggbolagen lyckats åtgärda fel genom att delar av väggen bytts ut. Men i många fall har man tvingats byta hela fasaden – något som kan bli mycket dyrt. Om man som småhusägare har ett nytt hus kan man kontrollera om byggfelsförsäkringen täcker eventuella reparationer.

Karin Holmertz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.