Så skyddar du din dator mot angrepp

Uppdaterad
Publicerad

Datorbrottslingar hittar ständigt på nya sätt för att smyga in program i privatanvändares datorer. Program som i värsta fall kan stjäla viktiga inloggningsuppgifter och kontonummer. Men det finns sätt att minimera riskerna.

Virusattacker drabbar framför allt privatanvändares datorer, men naturligtvis även myndigheter och företag. Fortfarande är riskerna störst för PC-användare med Windows, men även Mac-användare kan drabbas av t.ex. så kallade trojaner. Här är några råd för att förbättra sitt skydd:

Antivirus

Se till att ha ett bra antivirusprogram och uppdatera det ofta. Ett antivirusprogram som sällan eller aldrig uppdateras är till liten nytta. Dock är man inte säker i och med denna metod. Numera rekommenderar IT-experter att man regelbundet gör backup på viktiga filer, formaterar om sin hårddisk och ominstallerar operativsystemet.

Brandvägg

Se till att du har en effektiv och korrekt inställd brandvägg. Brandväggen stoppar otillåten inkommande trafik och signalerar t.ex. om ett nytt program på datorn försöker komma ut på internet. Brandväggarna går att ställa in så att de alltid släpper igenom vissa program utan att signalera och alltid stoppar vissa program. Var aktsam med vilka program du tillåter att koppla upp sig mot internet.

Brandväggen skyddar dig även mot så kallad portscanning. Din dator har ett antal portar eller utgångsdörrar mot internet. Vid en portscanning knackar en databrottsling på alla dina utgångsdörrar för att se om någon är öppen. Får du flera varningar från brandväggen om anrop från samma adress bör du kontakta din internetleverantör. De har i regel en speciell avdelning, en så kallad abuse-avdelning, som tar hand om ärenden av denna typ.

Spyware

Spionprogram, spyware eller adware, finns i många datorer utan att användarna vet om det. Spionprogrammen installeras utan att det märks, och kan spridas via helt vanliga och populära webbsajter och kontaktnätverk som Myspace, MSN och ICQ. De samlar och skickar information om hur du beter dig på internet, vilka du mejlar m.m. Ett uppdaterat antispionprogram skyddar dig mot de flesta spyware-program.

Javascript

Javascript är programkoder som finns inbyggda på var och varannan webbsajt. vissa kan ligga dolda och ladda ned program till din dator. En lösning på detta kan vara att ställa in webbläsaren på att inte ladda javascript automatiskt.

Uppdatera webbläsare och mejlprogram

I synnerhet den domineranda webbläsaren Internet Explorer utsätts ofta för virusattacker, men även Mozilla Firefox och Apples Safari och mindre populära webbläsare. I moderna versioner av webbläsarna kan du välja om du vill att webbläsaren ska hämta nya säkerhetsuppdateringar automatiskt eller om du ska få ett meddelande om att uppdateringar finns tillgängliga. En positiv sidoeffekt med att hämta nya programuppdateringar är att uppdateringar ofta också ökar webbläsarens prestanda.

Öppna aldrig okända filer och länkar

Virus och maskar sprids i dag inte lika mycket via bifogade filer och länkar i mejl, men fortfarande gäller rådet att aldrig öppna filer och länkar i t.ex. ett mejl eller MSN-meddelande om du inte är absolut säker på att det är en tillförlitlig person som har skickat mejlet.

Stäng av datorn

En uppkopplad dator är alltid sårbar oavsett om det är via bredband eller modem. Du minskar riskerna genom att stänga av datorn eller uppkopplingen när du inte absolut behöver vara uppkopplad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.