Lås armarna och dra ner med magmuskulaturen. Foto: SVT

Så stakar du rätt (och effektivt)

Uppdaterad
Publicerad

Se skidexperten Mattias Svahns tips på hur du blir en bättre och mer effektiv stakare i längdskidsspåret.

1. Använd magen!

På 80-talet var vi nere och käkade snö, men idag handlar stakningen framför allt om att använda magmuskulaturen så mycket det går. Lås armarna och dra ner med magen.

2. Sätt i staven rätt

Vid stakning på flacka partier sätter man stavarna ett par-tre decimeter framför bindningen. Inte för mycket lutning, utan staven ska gå ganska så rakt ner i snön.

I branta partier blir stakningen mycket kortare och stavarna sätts ungefär vid bindningen. Vid riktigt branta partier sätts stavarna i bakom bindningen.

3. Hävarm

Man kan också använda stakningen till att få en hävstångseffekt. Då lutar du dig framåt så mycket att händerna passerar strax ovanför knäna.

4. Använd fler muskelgrupper

För att koppla på fler muskelgrupper i stakningen kan du gå brett med armbågarna, men stavarna ska fortfarande gå så nära kroppen som möjligt.

Här är Mattias bästa tips för att bli fri från ångest i brantare backar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.