Så tycker partierna i rovdjursfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om skyddsjakt på rovdjur splittrar regeringen och dess samarbetspartier. I riksdagen finns en bred majoritet för att utöka rätten till skyddsjakt på rovdjur till att gälla även utanför hägn men miljöpartiet och vänsterpartiet är starkt emot detta.

I mars i år ändrades § 28 i Jaktförordningen så att djurägare får rätt att skjuta varg och andra rovdjur som attackerar eller kan antas vara på väg att angripa tamdjur – om rovdjuret befinner sig inom hägn. Före lagändringen var djurägaren tvungen att vänta tills dess att rovdjuret angripit tamdjuren.

Däremot är förebyggande skyddsjakt på rovdjur utanför hägn fortfarande förbjudet. Det kan till exempel gälla försvar av jakthundar eller djur som går på bete i skogen.

Alla de borgerliga partierna samt socialdemokraterna vill nu ändra § 28 i Jaktförordningen så att skyddsjakt får bedrivas även utanför hägn. Mp och v vill inte se någon sådan ändring, och s har tvingats kompromissa i frågan.

Så här säger partierna om rovdjurspolitiken:

Socialdemokraterna: Vill arbeta för en större spridning av rovdjursstammarna i Sverige. När stammarna bedöms vara livskraftiga vill partiet införa möjlighet till reglerad licensjakt.

Partiet vill i huvudsak satsa på förebyggande åtgärder, men anser att när det inte räcker måste det finnas lagliga möjligheter att skydda tamdjur med vapen.

S uppger att forskning visar att en ändring av § 28 inte skulle påverka den skandinaviska vargstammens tillväxt eller bevarandestatus negativt.

Läs socialdemokraternas viltvårdsprogram

Vänsterpartiet: Vill satsa på förebyggande åtgärder mot rovdjursangrepp på tamdjur. Partiet vill också att djurägare ska få full ekonomisk ersättning för skador på tamdjur, men säger bestämt nej till att ge rätt att skjuta varg utanför inhägnat område.

Partiet vill också utveckla andra metoder för att minska vargangreppen på jakthundar, till exempel ”vargrena” hundar, jakt utan frigående hund, och speciella jaktregler i rovdjurstäta områden.

Miljöpartiet: Vill att rovdjurspopulationen ska tillåtas öka så att den blir livskraftig. Miljöpartiet vill inte ändra paragraf 28 ytterligare. Mp är övertygade om att det då skulle skjutas betydligt fler vargar, med hänvisning till angrepp på hundar.

Partiet hänvisar också till att det är betydligt färre hundar som angrips av rovdjur varje år jämfört med hur många hundar som skadas eller dödas av vådaskott från jägare. (Enligt statistik från försäkringsbolaget Agria). Den överlägset största risken för jakthundarna är trafiken, enligt denna statistik.

Moderaterna: Vill ändra § 28 i Jaktförordningen så att man får rätt att skydda sina husdjur mot pågående angrepp av rovdjur oavsett var angreppet sker.

”Det måste ges skydd och utrymme för rovdjursstammarna, men det måste också finnas ett utrymme för att på det lokala och regionala planet snabbt lösa problem med enstaka rovdjur vars beteende är farligt eller besvärande”, skriver moderaterna.

Läs moderaternas program om viltvård

Folkpartiet: Tycker att det är viktigt att det finns en livskraftig vargstam i Sverige. Kan trots det tänka sig att införa jakt i framtiden, om stammen växer sig tillräckligt stark och jakten kan ske utan att stammens fortbestånd hotas.

Partiet vill att 28 § i jaktförordningen förändras så att en djurägare får rätten att skydda alla sina tamdjur, inklusive fäbobrukets djur och jakthundar.

Centerpartiet: Trycker hårt på att rovdjursfrågan i första hand måste lösas lokalt och regionalt. Centerpartiets uppfattning är att skyddsjakt måste medges vid särskilda fall, även om stammen av det aktuella rovdjuret inte når upp till den miniminivå som satts för att djuret ska få jagas.

Partiet anser det mycket viktigt att privat egendom alltid ska få skyddas från rovdjur, oavsett var angreppet sker. Centern anser också att det etappmål om 200 vargar som sattes av riksdagen 2001 är alltför högt satt, och vill i dagsläget ha planerad legal jakt på varg utöver skyddsjakten.

Läs centerns rovdjursprogram

Kristdemokraterna: Anser att det finns ett berättigat behov för tamdjursägare att i akuta situationer ha möjlighet att döda en varg som angriper tamdjur även utanför inhägnader. ”Det bör, till exempel, vara tillåtet att skjuta rovdjur, inklusive varg, i samband med angrepp mot hundar”.

Partiet vill införa generell rätt till skyddsjakt på rovdjur inom ett avstånd av 200 meter från bostadshus samt inhägnad betesmark och vilthägn.

Läs mer om kristdemokraternas rovdjurspolitik

Karin Holmertz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.