Foto: Fredrik Sandberg/TT/SVT

Så varvar du ner inför semestern

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket som ska hinnas med, både innan och under semestern. Men hur gör man för att undvika stressfällor under semestertider? SVT Nyheter har pratat med stressforskaren Torbjörn Åkerstedt.

Att sluta stressa inför semestern kan vara lättare sagt än gjort. Många ställer höga krav och vill maximera semestermånaderna så mycket som möjligt.

– Man har en tendens att ha höga förväntningar på semestern, som att man ska ta igen efter året som gått, säger Torbjörn Åkerstedt som är forskare på Karolinska institutet

Uppdelad semester en lösning

Det finns även andra semesterfällor att hamna i. Inte nog med att semestern i sig kan bidra till stress – nedvarvning kan bidra till att sjukdomar kommer ifatt en.

– Så länge man stressar har man olika saker i kroppen som trycker bort sjukdomar och stärker immunförsvaret, så det är en lite ökad risk att bli sjuk när man varvar ner, säger Torbjörn Åkerstedt.

Det finns lösningar

Han tror att det är hälsosammare att dela upp semestern över året. Både för att minska pressen under sommarmånaderna men också för att ge kroppen sol under vinterhalvåret. Men det viktigaste är ändå att släppa pressen på den perfekta semestern

– Skär ned på ambitionen och använd semestern för återhämtning, som den är till för. Det är inte fel att göra ingenting, säger Torbjörn Åkerstedt.

Tips för en stressfri semester

  • Sov så mycket du har lust med
  • Gör det motsatta mot vad du brukar göra. Är du jätteaktiv på jobbet – ta en passiv semester. Är du passiv på jobbet, rör på dig mycket
  • Planera inte för mycket. För mycket planering kan också skapa stress.
  • Skapa kommunikationsfria zoner. Stäng av mejl och mobil och ta en ordentlig paus från jobbet

Källa: Stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.