Peshawar, Pakistan. Foto: Niclas Berglund/SVT

Så vet du att dina kläder är tillverkade på ett bra sätt

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i världen arbetar drygt 150 miljoner barn. Men genom att vara en uppmärksam konsument kan du hjälpa till att motverka barnarbetet.

– Även vid fina märken eller dyrare kläder har man upptäckt fall där barnarbete förekommit, säger Véronique Lönnblad, generalsekreterare på Unicef Sverige.

Vissa barn börjar arbeta redan vid fyra års ålder. Det allra vanligaste är att barn arbetar inom familjen, med exempelvis jordbruk och boskapsskötsel. Men barnarbete förkommer även inom textilbranschen. Enligt Unicef beräknas 150 miljoner barn arbeta. Men mörkertalet är stort.

–  Många barn arbetar hemma, på en gård med sin familj. Så 150 miljoner är en ungefärlig siffra, säger Véronique Lönnerblad.

Ställ många frågor

Hur vanligt det är att barnarbete ligger bakom kläder som säljs  i Sverige finns inga exakta siffror på. Det är inte så vanligt men det förekommer, menar Véronique Lönnerblad.

– Eftersom barn tyvärr förekommer i textilindustrin så kan barnarbete förekomma i produktionen bland de kläder vi köper.

Enligt henne finns det två saker man kan göra som konsument för att försäkra sig om att de kläder och produkter man köper har tillverkats under humana förhållanden. Det ena är att ställa många frågor och det andra är att kolla upp företagets policy kring barnarbete.

– Det blir lite jobb men det är en förutsättning om man verkligen vill undvika barnarbete, säger hon.

Kontrollering av tredje part

Therese Smedberg, ansvarig för press -och omvärldsbevakning på Fairtrade Sverige, menar att en annan viktig sak som konsumenterna kan göra är att leta efter produktmärkningar som kontrolleras av en tredje part.

– När produktmärkningar kontrolleras av tredje part finns det en extern och oberoende kontroll av att de kriterier och riktlinjer som satts upp av produktmärkningen efterlevs. I den oberoende kontrollen finns det också en trovärdighet för konsumenten, säger hon.

Therese Smedberg upplever att folk i Sverige har blivit mer medvetna och intresserade av produktionsvillkor. Hon menar att efterfrågan på kontrollerade produkter har blivit större.

– Det finns ett stort intresse för dessa frågor och det märks även i den ökande försäljningen, säger hon.

Dyrt – inte alltid bättre

Man kan tro att dyrare kläder har bättre produktionsvillkor men så är inte alltid fallet, berättar Véronique Lönnerblad.

– Även vid fina märken eller dyrare kläder har man upptäckt fall där barnarbete förekommit.

– Det du kan göra är att inte handla varor där du misstänker att barnarbete har förekommit. Resten av arbetet ligger på företagen och på staterna som är ansvariga för lagstiftningen, säger Véronique Lönnerblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.