Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraterna med nytt förslag för lägre elpris

Så vill S få ner elpriserna: Staten ska auktionera ut el

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna presenterade under onsdagen ett nytt förslag för att få ner elpriserna. Genom att staten köper och auktionerar ut el på långa kontrakt hoppas man kunna bidra till en långsiktighet som sänker priset till runt 40 öre per kilowattimme.

– Sådana kontrakt finns redan för stora elkunder och nu vill vi se till att vanligt folk får samma möjligheter, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

De kallar det ”Folkhemsel” och förslaget går ut på att staten köper upp en stor andel av den el som hushållen förväntas förbruka, och sedan auktionerar ut den på långa kontrakt till elbolag som vill sälja elen billigast.

Enligt Socialdemokraterna kan det här ge ett elpris på 40 öre per kilowattimme. Lägre än vad många elbolag erbjuder sina kunder just nu. De menar dessutom att långsiktigheten i kombination med statens trovärdighet kommer att leda till att fler aktörer vågar satsa på ny elproduktion.

Vad är chanserna för att regeringen anammar det här förslaget?

Det är ett riktigt bra förslag. Vi har ett fullskaligt invasionskrig i Europa. Det påverkar hela den europeiska elmarknaden och då måste man orka och våga tänka nytt, säger Magdalena Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.