Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni tror att regeringens omsvängning ska säkra stöd i riksdagen för att reformera arbetsförmedlingen. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Sabuni: Hoppas vi återigen har en majoritet för reformeringen

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger att regeringens omsvängning i frågan om arbetsförmedlingen ligger i linje med Alliansens tidigare politik.
– Med det hoppas jag vi möter upp deras krav och att vi återigen har en majoritet för reformeringen, säger Nyamko Sabuni.

Regeringens besked i dag borde vara nog för att få med Moderaterna och Kristdemokraterna på planerna för att reformera och privatisera delar av Arbetsförmedlingens verksamhet, enligt Nyamko Sabuni.

”Anpassar oss till allianspolitik”

De två invändningar som framförts av M och KD rör dels att reformen går för fort fram, och dels att reformen baseras på Lagen om valfrihet, LOV. På båda punkterna byter nu regeringen fot, och går med på att förlänga reformen med ett år, och att luckra upp regelverket så att LOV inte behöver användas för all upphandling. Istället hänvisas till ”ändamålsenliga upphandlingssystem” beroende på vilka tjänster det handlar om.

– Här skulle jag ville säga att vi anpassar oss mer till den allianspolitik som vi trodde på när vi en gång var överens inom alliansen om att arbetsförmedlingen behöver reformeras, och det är politik M och KD borde känna igen sig i, säger Nyamko Sabuni.

– Med det hoppas jag vi möter upp deras krav och att vi återigen har en majoritet för reformeringen, säger Nyamko Sabuni.

Sabuni: Vi menar att M och KD har rätt

Att det gick så långt som ett hot om misstroende innan regeringen svängde i frågan menar Nyamko Sabuni beror på att det inte framgick tidigare att reformen saknade stöd i riksdagen.

– Det är först nu under arbetets gång, inte minst efter att arbetsförmedlingen återkopplat med en analys där de säger att tiden kan vara snålt tilltagen, säger Nyamko Sabuni.

– Så det är nu M och KD uppmärksammar de här bristerna och vi menar att de har rätt, ska vi ha god kvalitet är det viktigt med den här tiden, säger Nyamko Sabuni.

C: Vi är pragmatiska

Även Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson är nöjd med beslutet, och hoppas att det ska räcka för att få med Moderaterna och Kristdemokraterna på reformen. I en intervju med TT beskriver han kraven regeringen gått med på som ”detaljer”.

– Att det blir en reform av AF är det bästa, även om C får rucka en del på sina krav. Vi i Centerpartiet är pragmatiska. Vi vill se förändring i politiken och då kan man inte sitta och tjura på sin kammare och säga att ”vi är inte beredda att kompromissa” , säger Anders W Jonsson till TT.

Inget svar på Vänsterpartiets kritik

Det finns inga tecken på att regeringen anpassat reformen efter kritiken från Vänsterpartiet, som tog initiativ till att sätta press på regeringen och hota med misstroendeförklaring. Ännu har Vänsterpartiet inte uttalat sig, utan avvaktar innan partiet ger svar på beskedet från regeringen.

Moderaterna, avvaktar med ett tydligt svar på regeringens utspel.

– Vi har tagit emot regeringens svar till oppositionen och kommer nu att analysera detta, säger Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer