Saddam Hussein – fruktad diktator

Uppdaterad
Publicerad

Saddam Husseins liv som fri man slutade i en jordkällare utanför staden Tikrit den 13 december 2003. Det var där han greps efter att ha hållit sig gömd undan de amerikanska styrkorna.

Efter 23 år som Iraks diktator störtades Saddam Hussein i ett USA-lett anfall våren 2003.

Som diktator var han fruktad och avskydd för sin brutalitet men också beundrad som en stark arabisk ledare som vågade utmana USA och Israel.

Föddes i en fattig familj

Saddam Hussein föddes 1937 i byn al-Auja nära Tikrit nordväst om Bagdad. Han tillhörde al-Khatab-klanen och lärde sig tidigt att klanen går före allt annat. Hans familj, som bodde i ett sunnimuslimskt område, var fattig och han blev tidigt faderslös.

Som pojke flyttade han till sin morbror i Bagdad som var arméofficer och politiskt aktiv. Han följde i morbroderns fotspår och blev tidigt medlem i Bathpartiet, ett socialistiskt parti som han hjälpte att föra till makten 1968.

Avsatte sin kusin 1979

Saddam Hussein blev formellt nummer två i partiet efter sin kusin general Ahmed Hassan Bakr. Han var dock mäktig chef för säkerhetstjänsten och 1979 avsatte han sin kusin och lät avrätta en tredjedel av partitoppen. Sedan styrde han Irak med järnhand. Hans söner Uday och Qusay fick viktiga regeringsposter och levde ett lyxliv utanför lagen. Josef Stalin var en av hans förebilder.

Saddam Husseins stora felgrepp kan ha varit anfallet mot Iran 1980 som ledde till hundratusentals döda och med en undergrävd ekonomi som följd.

Angreppen mot Kuwait 1990 var nära att leda till hans fall. Det resulterade dels i FN-sanktioner och dels i att en USA-ledd FN-allians byggdes upp och befriade Kuwait 1991. Men amerikanerna avbröt sin motoffensiv och Saddam kunde då åter stärka sitt grepp.

Irakregimen kom åter i fokus efter flera turer mellan Saddam och FN:s vapeninspektörer, som skulle leta efter och förstöra eventuella massförstörelsevapen i Irak.

Anfallet på Irak inleddes 2003

Efter 11-septemberattackerna i USA 2001 inleddes kriget mot terrorismen. FN-skickade nya vapeninspektörer till Irak, men inspektörerna hann inte avsluta sitt arbete innan USA med stöd av Storbritannien bestämde sig för att angripa och ockupera Irak. Anfallskriget inleddes den 20 mars 2003.

När så Saddam Hussein störtades våren 2003 kunde många irakier öppet visa sin avsky mot den forne diktatorn. En stor del av sunnimuslimerna kunde dock inte acceptera den USA-stödda regeringen och stödde ett väpnat motstånd.

Saddam Hussein gick under jorden och hans söner Uday och Qusay dödades av amerikansk militär.

Dömdes till döden

Efter åtta månader på flykt greps även Saddam. Han ställdes inför rätta och vittnesmål har bundit honom till massmord på politiska motståndare. Den 5 november 2006 dömdes Saddam och två medåtalade till döden för mord på 148 shiamuslimer i byn Dujail 1982.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) riktar dock mycket hård kritik mot rättegången. HRW anser att specialtribunalen har misslyckats leva upp till grundläggande krav på en rättvis rättegång.

HRW är också kritiskt mot att Saddam kom att avrättas innan han ställts till svars för andra brott. Strax innan Saddam Hussein dömdes till döden för morden i Dujail inleddes en annan rättegång som handlade om Saddams agerande i Kurdistan under kriget mot Iran. Den rättegången berör kurdiska områden i Irak som bombades med giftgas. Det mest kända tillfället var bombningen i staden Halabja 1988, som krävde ungefär 5.000 dödsoffer.

Saddam Hussein kommer förmodligen att begravas bredvid sin far och sina söner i Tikrit, där klanen har sitt hemvist.

Fakta: Saddam Hussein

1937: Saddam Hussein föds den 28 april i byn al-Awja utanför Tikrit. Som 19-åring deltar han i ett uppror mot den rojalistiska statsledningen och blir militant medlem i det socialistiskt influerade Baathpartiet.

1959: Gör sig känd när han deltar i ett mordförsök på dåvarande premiärministern Abd al-Karim Qasim. Qasim såras och Saddam flyr landet.

1963: Återkommer efter premiärministerns död och sedan Baathpartiet tagit makten i en statskupp. Nio månader senare fråntas partiet makten och Saddam fängslas.

1968: Deltar i ännu en kupp. Presidenten störtas och Baathpartiet tar makten. Som vicepresident och partiets andreman tar Saddam över betydande befattningar och skaffar sig allt större makt.

1979: Efterträder formellt president Ahmad Hassan al-Bakr och inleder utrensningar mot oliktänkande.

1980: Kriget mot Iran inleds efter en tid av gränsstrider. Kriget varar i åtta år.

1988: Omkring 5.000 människor dödas i den kurdiska staden Halabja i en gasattack den 16 mars. Attacken är ett led i de irakiska styrkornas våldspolitik mot landets kurdiska minoritet. Samma år undertecknas ett eldupphöravtal med Iran. Våldet mot Iraks kurder fortsätter.

1990: Irak invaderar grannlandet Kuwait den 2 augusti. FN inleder sanktioner. I januari 1991 går USA-ledda styrkor till krig mot Irak; irakisk trupp lämnar Kuwait i slutet av februari.

2003: Saddam säger i februari att landet inte har några massförstörelsevapen eller något samröre med al-Qaida.

2003: Saddam grips av amerikanska styrkor i en underjordisk källare den 13 december 2003.

2005: Första rättegången i specialtribunalen inleds den 19 oktober i gröna zonen i Bagdad, rörande dödandet av 148 shiamuslimer i Dujail 1982.

2005: En andra rättegång mot Saddam inleds den 21 augusti, denna gång om massmord på kurder.

2006: Saddam döms till döden genom hängning den 5 november för mord på 148 shiamuslimer i byn Dujail.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.