– Inte ens om jag fick ett hus gratis skulle jag komma tillbaka hit, säger Saida om platsen där hennes vänner dog. Foto: SVT

Saida såg sina vänner försvinna i leran när marken öppnade sig

Publicerad

Jordbävningen och tsunamin i staden Palu på ön Sulawesi i Indonesien tog över 4 000 liv, ytterligare 700 människor saknas fortfarande. Ett år efter katastrofen ligger mycket forfarande i ruiner. SVT har följt Saida tillbaka till platsen där hon såg vänner dö och själv tvingades kämpa för sitt liv.

Saida tar sig försiktigt fram bland resterna av hus och vägar i det som fram till för ett år sedan var ett liviligt kvarter i stadsdelen Balaroa. Trots att ett år har gått sedan jordbävningen ligger det mesta kvar orört.

– Efter jordbävningen har jag faktiskt bara varit tillbaka hit två gånger. Jag skulle aldrig vilja bosätta mig här igen. Inte ens om jag fick ett hus gratis skulle jag komma tillbaka hit. Inte efter det som hände, säger hon och blickar ut över ett fält av husrester.

Bland resterna ligger fortfarande en mängd personliga ägodelar kvar. Skor, väskor och jackor blandade med husgeråd, tallrikar och glas.

Saidas stadsdel Balaroa drabbades i samband med jordbävningen av ett geologiskt fenomen som kallas ikvifaktion. Det innebär att fast mark som på förhand innehåller mycket vatten plötsligt förvandlas till lera.

När likvifaktionen uppstod sjönk hus, bilar och människor i leran.

– Jag såg mina grannar slungas ner när marken öppnade sig. Många av dem ligger fortfarande kvar här under. jag kommer aldrig att glömma det som hände,  säger Saida.

Hör Saida berätta om ögonblicket då jordbävningen inträffade i klippet här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer