”Säkerhetssituationen i lägret är mycket värre nu”

Publicerad

Enligt uppgifter till SVT ska svenska kvinnor och barn tidigare ha smugglats ut från flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien. Säkerhetsläget i lägret är mycket svårt, menar SVT:s mellanösterkorrespondent Stina Blomgren.

– Säkerhetssitutionen när vi besökte lägret i april var svårt, men det är mycket värre nu, säger hon.

Svenska kvinnor och barn har smugglats ut från ett syriskt läger för IS-fångar, uppger alltså en källa till SVT. Syftet ska ha varit att försöka ta sig till Sverige.

För ungefär en månad sedan flydde omkring 25 européer från flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien. Några av dessa var svenska kvinnor med barn, men exakt hur många är ännu oklart. Operationen har varit noga planerad med anhöriga som ska ha betalat smugglarna, uppger en källa med insyn till SVT.

Kvinnornas syfte med flykten ska ha varit att försöka ta sig till Sverige. Enligt uppgifter till SVT ska någon av de svenska kvinnorna ha lyckats ta sig ut och befinner sig fortfarande på fri fot, medan de andra försvunnit på vägen. Man misstänker att de kan ha gripits av den syriska armén.

SVT:s Stina Blomgren kommenterar den senaste tidens utveckling i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.