I framtiden kan patienter ta salivprov hemma och sedan skicka in på analys. Ny forskning visar att man nu kan spåra sjukdomar som cancer och diabetes i saliven. Foto: Scanpix

Saliv kan avslöja cancer

Uppdaterad
Publicerad

I framtiden kan det bli möjligt att i ett tidigt skede upptäcka allvarliga sjukdomar som cancer och diabetes. Det enda som behövs är ett enkelt salivprov på en bomullspinne.

Tidigare har endast sjukdomar i svalg och munhåla kunnat bevisas med hjälp av salivprov. Men forskare vid Malmö högskola har nu visat att man med hjälp av saliven även kan spåra tumörer, diabetes och hjärt-och kärlsjukdomar.

– Inflammationssjukdomar sätter ”fingeravtryck” i saliven, säger Björn Klinge, professor i paradontologi vid Malmö högskola och Karolinska institutet.

Inte på individnivå

En studie har gjorts på 500 patienter där saliv och klinisk information om varje persons munhåla har samlats in. Därefter har forskarna gjort analyser för att hitta så kallade inflammationsmarkörer.

– Som det ser ut nu befinner vi oss inte på individnivå. När vi analyserar på gruppnivå kan vi se att en viss andel har tumörsjukdomar och en viss andel har diabetes, säger Björn Klinge.

Provtagning på hemmaplan

Det här är bara första steget i projektet. Härnäst ska forskarna försöka öka träffsäkerheten i salivproven.

Målet är att patienten ska fukta en bomullspinne hemma för att sedan skicka in på analys istället för att gå till en vårdcentral eller ett sjukhus. Det skulle spara både tid och pengar. Om det visar sig att patienten löper risk för att ha en sjukdom kallas han eller hon till fortsatt undersökning.

Kan bli del av hälsoundersökning

Björn Klinge tror att salivprov kan bli en del av hälsoundersökningar inom fem till tio år. Metodens enkelhet kan eventuellt få fler i befolkningen att genomgå hälsotest och samtidigt slippa att köa på en vårdmottagning.

– En diagnos i ett tidigt skede har stor betydelse för både patienterna och sjukvården, säger Björn Klinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.