Nu råder säljstopp i landets stora matbutiker på engångsgrillar tillsvidare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Säljstopp på engångsgrillar

Uppdaterad
Publicerad

De stora matkedjorna i landet som Coop, Willys, Lidl och Ica, gick i går ut med en uppmaning till de butiker som befinner sig i kommuner med eldningsförbud att plocka bort sina engångsgrillar från butikerna.

Det råder nu ett rekommenderat säljstopp i landet på engångsgrillar tillsvidare. Ica meddelar att det slutligen är upp till butikerna själva att avgöra om man skall sälja engångsgrillarna eller inte. Willys och Hemköp å andra sidan meddelar ett tillfälligt säljstopp av engångsgrillar i samtliga butiker. Coop meddelar att de har tillfälligt säljstopp i det kommuner där eldningsförbud råder.

”Kan räcka med en liten gnista”

Brandskyddsföreningen har goda råd kring grillning med engångsgrillar. Ett sådant är att ställa grillen på ett obrännbart underlag, låta grillkolen brinna ut och kylas med vatten innan den slängs.

– Engångsgrillar kan vara förrädiska, det kan räcka med en liten gnista från grillen för att antända intilliggande gräs och i denna torka sprider sig elden snabbt. Ett misstag är också att tro att glöden slocknar snabbare än vad den gör. Den kan vara het i upp till ett dygn, säger Björn Björkman, expert på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.