Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann-Helén Laestadius är aktuell med boken ”Straff” Foto: Anne-Ravna Allas/SVT Sápmi

Ann-Helén Laestadius: ”Som att lämna ut sitt hjärta när man har boksläpp”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Ann-Helén Laestadius har i dagarna släppt boken ”Straff” på hemmaplan i Kiruna. En bok som skildrar nomadskoletiden och de trauman som gått i arv i generationer.

– Det är lite farligt med den tystnaden som finns i Sápmi, säger Ann-Helén Laestadius.

Straff är den andra fristående boken i Sápmitriologin. I boken får man följa fem renskötarbarn under 1950-talet som tvingas flytta från sina familjer och börja på nomadskolan. Det är en skrämmande tillvaro för barnen som lämnar spår i flera generationer.

– För mig är det viktigt att få berätta våra egna historier, berättade ur vårt perspektiv, säger Ann-Helén Laestadius.

Att ta tag i tunga ämnen som nomadskolans påverkan på människor och renstölder och konflikter som i boken ”Stöld” har inte varit lätt för författaren.

– Det tar så otroligt mycket på krafterna att skriva de här tunga böckerna, säger Ann-Helén Laestadius.

Boksläpp hemma

I lördags hade hon boksläpp på hemmaplan i Kiruna, något som för henne var självklart redan innan.

– Det är lite som att lämna ut sitt hjärta när man har boksläpp. Särskilt när den har verklighetsförankring och är kopplad till mig själv också. Men jag bara hoppas att folk ska tycka om den och att det kanske leder till att man börjar prata mer om nomadskolan, säger Ann-Helén Laestadius.

”Stöld” blev en succé som tilldelats flera utmärkelser, bland annat Årets Bok 2021. Rättigheterna till boken har sålts till 22 länder och filmrättigheterna har sålts till Netflix.

Nu ska Ann-Helén Laestadius njuta av boksläppet innan hon börjar med tredje boken. Böckerna är fristående men med en röd tråd.

– Det har tagit så mycket på mina krafter att skriva båda de här böckerna. Så nu behöver jag backa lite, vila lite och tänka ordentligt på nästa bok. För det kommer också att bli en tung historia som utspelar sig i Sápmi, säger Ann-Helén Laestadius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.