De samiska aktivisterna på plats i departementet under fredagen efter att de övernattat och vägrat lämna. Foto: Emrah Senel/NRK

Samiska aktivister planerar spärra av norska departementet

Uppdaterad
Publicerad

De samiska ungdomarna är fortfarande kvar på Olje- och energidepartementet i Oslo. De gick in i torsdags och vägrar lämna.

Nu växer demonstrationerna även utanför departementet – under måndagen väntas bland annat Greta Thunberg vara på plats.

Ungdomarna, från bland annat organisationerna NSR Nuorat och Natur og Ungdom, demonstrerar mot vindkraftparken på Fosen i Tröndelag, Norge.

Norska Høyesterätt, motsvarande Högsta domstolen, har slagit fast att vindkraftsprojektet strider mot urfolksrättigheter. Men trots det står hela vindkraftparken kvar mer än 500 dagar senare. Nu vägrar ungdomarna lämna departementsbyggnaden förrän vindkraftverken rivs.

”I 82 timmar har vi varit här inne i maktens huvudkvarter. Makten, som i århundraden har försökt tysta vårt folk, är den samma makt som i över 500 dagar har begått människorättsbrott mot Fosen-samerna”, skriver de på Instagram under söndagskvällen.

Får stöd av sametingspresidenten

Ett stort antal människor samlades utanför departementet under söndagseftermiddagen. Aktivisterna talade och jojkade för dem inifrån byggnaden. Ungdomarna kommer även få besök av sametingspresidenten Silje Karine Muotka (NSR) under söndagskvällen.

– Jag förväntar mig att departementet tar kravet på att det här brottet mot mänskliga rättigheter ska upphöra på allvar, säger hon i ett pressmeddelande som skickats ut från Natur og ungdom.

Planerar spärra av byggnaden

Under måndagen väntas demonstrationerna utökas ytterligare. Aktivisterna har öppet bjudit in till ett försök att spärra av hela byggnaden.

”Det är inte försvarligt att låta ett departement, utan respekt för urfolksrättigheter, fortsätta göra mera skada”, skriver de i ett inlägg på Instagram.

Bland annat Greta Thunberg väntas delta, enligt Natur og Ungdom.

I ett mejlsvar till SVT Sápmi skriver den norska statssekreteraren Amund Vik (AP) att departementet för diskussioner med rennäringen om vindkraftparken.

”Regeringen gör sitt bästa för att bidra till att den här frågan löses och att det inte tar längre tid än nödvändigt”, skriver han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med koltarna aviga intog samiska demonstranter norksa Olje- och energidepartementet. Foto: EMRAH SENEL / NRK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.