Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amnesty har släppt sin årsrapport och där anser man att samernas rättigheter måste skyddas bättre mot markexploateringar. Foto: TT

Amnesty sågar Sverige: ”Samernas rättigheter måste skyddas bättre”

Publicerad

Samernas rättigheter måste skyddas bättre mot markexploateringar.

Det menar Amnesty i sin årsrapport.

– Den svenska lagstiftningen är otillräcklig, säger Tilda Pontén, jurist på Amnesty.

Amnesty Internationals släppte på onsdagen sin årliga rapport där man har granskat hur 155 länder tar hänsyn till mänskliga rättigheter under föregående år.

En av delarna som tas upp gällande Sverige, precis som FN gjorde tidigare i år, är att trycket på samiska traditionella marker ökade från gruvor, skogsavverkning och vindkraftsanläggningar.

”Samtidigt som det begränsade skydd som finns är långt ifrån tillräckligt. På sikt hotas den samiska kulturens överlevnad”, går det att läsa.

Tilda Pontén som är jurist på Amnesty International Sverige har varit med och skrivit rapporten.

– Vi konstaterar också att den svenska lagstiftningen är otillräcklig för att skydda det samiska folkets rättigheter. Det här har ju FN och andra internationella organ konstaterat gång på gång egentligen om att den svenska lagstiftningen är otillräcklig, säger hon.

Vill se ny lagstiftning

Därför vill man från Amnesty nu se en ny lagstiftning i Sverige.

– Vi vill att den svenska staten tar sina internationella åtaganden på allvar och stärker det rättsliga skyddet för samers rättigheter, bland annat genom en ny lagstiftning som garanterar samisk rätt till mark men också fritt och informerat förhandssamtycke.

Trycket på de samiska traditionella markerna kommer också från effekterna av klimatförändringarna där man anser att samerna måste få vara mer delaktiga i framtiden.

– Vi se att det samiska folket och deras rättigheter blir inkluderade som en del av lösningen i samhällets omställning. Så att man för en dialog med samer, och gör det samiska folket delaktiga och lyssnar på den traditionella kunskapen som finns bland samer, säger Pontén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.