Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
FN:s särskilda rapportör Fabian Salvioli har varit i Sverige under veckan. Foto: Carl-Johan Utsi, TT/Adam Karls Johansson

FN-rapportören: Chockad över Sveriges agerande

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har inte ratificerat ILO-169, konventionen om ursprungsfolk och stamfolk.

Det tycker FN:s särskilda rapportör Fabian Salvioli är chockerande.

– Jag rekommenderar starkt att den svenska staten ratificerar den, säger han.

FN:s särskilda rapportör Fabian Salvioli har under veckan varit i Sverige där han i tisdags inledde sitt besök i Kiruna med att träffa bland annat Sametinget och Svenska samernas riksförbund.

Positivt med Sanningskommissionen

Syftet med besöket är att undersöka hur Sverige lever upp till de mänskliga rättigheterna när det gäller behandling av samer och tornedalingar. Under fredagen presenterade han sina första slutsatser efter besöket.

Han lyfter fram flera positiva saker som han tycker Sverige gör bra. Som till exempel att det nu finns en sanningskommission som kartlägger hur Sverige har behandlat samer genom historien.

Men han efterlyser samtidigt flera åtgärder och uppmanade Sverige att stärka sin process för rättvisa. Han konstaterar att Sverige behöver göra mera för att samer ska konsulteras i samband med markintrång. Och han slår ett tydligt slag för tornedalingar – och konstaterar att Sverige behöver satsa större resurser på att ge dem möjligheter att nå ut med frågor som är viktiga för dem.

”Chockar mig”

Det tydligaste kängan ger han ändå Sverige för hanteringen av ILO-169, konventionen om ursprungsfolk och stamfolk.

Redan 1989 tog FN fram konventionen som ska stärka urfolks rättigheter och flera länder runtom i världen har ratificerat den. Men Sverige har inte gjort det vilket genom åren föranlett omfattande kritik från aktörer som FN, Diskrimineringsombudsmannen och Amnesty.

– Det här är ett viktigt instrument för ursprungsbefolkningar. Det chockade mig att ett land som Sverige, som är så noga med förpliktelser vad gäller mänskliga rättigheter i världen och internationella avtal, inte har ratificerat den. Därför rekommenderar jag starkt att staten agerar i ärendet, säger Salvioli.

I september kommer Salvioli presentera en formell rapport om slutsatserna för rådet för mänskliga rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.