Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Här träffar Fabian Salvioli Sametinget i Kiruna. Foto: Stefan Karlsson/SVT

FN-rapportör på plats i Sápmi: ”Bekymrad över diskrimineringen”

Uppdaterad
Publicerad

Har Sverige kränkt urbefolkningens mänskliga rättigheter?

Det är något FN:s särskilda rapportör Fabian Salvioli nu undersöker.

– Det här är en unik möjlighet för att låta sanningen komma fram, säger han till SVT Sápmi.

Förra veckan var FN:s särskilda rapportör Fabian Salvioli på finska sidan av Sápmi och kom då med skarp kritik mot hur Finland har behandlat samer genom åren.

Så hur lever Sverige upp till de mänskliga rättigheterna när det gäller behandling av samer och tornedalingar?

Det är något som Salvioli nu undersöker när han är på den svenska sidan. I tisdags träffade han bland annat Sametinget och Svenska samernas riksförbund i Kiruna.

– Jag är lite bekymrad över några av frågorna som jag har hört, särskilt diskrimineringen av det samiska folket, och hur man ska ta itu med arvet efter de allvarliga kränkningarna av mänskliga rättigheter. Men det här är en unik möjlighet för att låta sanningen komma fram, säger Salvioli.

”Samiska kulturen är otrolig”

Under vintern har Sanningskommissionen samlat in röster om hur samer behandlats i Sverige och de ska kartlägga statens politik gentemot samerna i ett historiskt perspektiv.

Just deras arbete var något som Salvioli lyfte fram.

– Den samiska kulturen är otrolig, det är en otrolig rikedom inte bara för samer utan för svenskar, människor i världen och för det internationella samfundet. Vi måste stärka och bevara den samiska kulturen och garantera folkets sätt att leva.

”Sitter på stor kunskap”

En av dem som var med på mötet var Marie Persson Njajta, sammankallande för sametingets styrgrupp för Sanningskommissionen.

– Det är väldigt viktigt att FN-rapportören gör det här landsbesöket, han sitter på stor kunskap och det är viktigt att han visar det här intresset, säger hon och berättar att Salvioli var intresserad att höra om deras arbete.

– Vi har berättat om Sametingets förarbete och resan mot en sanningskommission, det arbetet har ju pågått under en lång tid och han har varit väldigt intresserad av den resan.

I september kommer en rapport om besöket att presenteras för rådet för mänskliga rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.