• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Olje- och energiminister Terje Aasland. Foto: Cornelius Poppe

Norska regeringen: Ingen extern utredning av Fosen-fallet

Publicerad

Flera röster har krävt en oberoende utredning av Fosen-fallet.

Men en sådan granskning är inget som den norska regeringen planerar för meddelar Olje- och energiminister Terje Aasland.

Den 6 mars kom beskedet att Norra Fosen-gruppen och regeringen till slut hade enats om ett avtal.

Samtidigt meddelade norska Sametinget att man har begärt en oberoende utredning av Fosen-fallet, det har även Sosialistisk Venstreparti (SV) ställt krav på.

Och i fredags samlades demonstranter i centrala Oslo utanför det Kungliga slottet där man också ställde krav på att Fosen-fallet måste granskas för att säkerställa att samma sak inte händer igen.

Men nu meddelar den norska regeringen att man inte planerar en extern utredning.

Olje- och energiminister Terje Aasland skriver i ett mejl till NRK Sápmi att man inom regeringen satt igång flera utredningar som ska dra lärdomar av Fosen-fallet.

Aasland skriver att man bland annat ska jobba för ”Bättre överblick över rennäringens markanvändning genom uppdaterade markanvändningskartor och områdesplaner för renskötsel.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.