Terje Haugen, ledare av Nordfosen renbetesdistrikt. Foto: TT

Norra Fosen-gruppen överens med regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera omgångar av stora demonstrationer i Oslo.

Nu ser striden om vindkraften på Fosen ut att vara löst där Norra Fosen-gruppen och regeringen har enats om ett avtal.

– Vi hade gärna kämpat vidare för att vinna på nytt i Högsta domstolen, säger Terje Haugen, ledare av Nordfosen renbetesdistrikt.

Mer än två år har gått sedan Högsta domstolen i Norge slog fast att landet begår folkrättsbrott då vindkraftparken i Fosen byggts mitt i renbetesmark.

Sedan dess har regeringen låtit vindkraftparken stå kvar och en medlingsprocess har pågått. Men på onsdagen kom Norra Fosen-gruppen till slut överens med den norska regeringen.

Efter tidigare krav om att riva vindkraftsparken så kommer den nu att stå kvar. I stället ska man få en ersättningsyta för bete och sju miljoner norska kronor i årlig ersättning under hela koncessionsperioden, fram till 2043.

– Vi hade gärna kämpat vidare för att vinna på nytt i Högsta domstolen, både för oss själva, för andra renskötare och för rättssäkerheten, men då hade renskötseln gått ner under tiden, säger Terje Haugen, ledare av Nordfosen renbetesdistrikt, i ett pressmeddelande enligt NRK Sápmi.

”Roan Vind förlorade med 11-0”

Man skriver vidare att hela rättsprocessen och förhandlingarna har varit mycket svåra.

– Energidepartementet och Roan Vind förlorade med 11-0 i Högsta domstolen, men har enligt vår uppfattning inte respekterat domen tillräckligt, vilket vi anser utgör ett hot mot rättsstatens grundläggande principer.

Samtidigt meddelar norska Sametinget att man har begärt en oberoende utredning av Fosen-fallet som under flertalet gånger lett till stora demonstrationer i Oslo och samiska ungdomar har bland annat blivit åtalade och tvingats betala böter för civil olydnad.

”Glad över att parterna har enats”

Olje- och energiminister Terje Aasland om uppgörelsen:

– Det här har varit ett stressigt och svårt fall, särskilt för familjerna som driver renskötsel i Fosen. Jag är glad över att parterna har enats om en framåtsyftande lösning som tryggar rennäringens rättigheter. Överenskommelsen mellan parterna gör det möjligt för nya generationer att se möjligheterna till fortsatt renskötsel, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen fick bära bort demonstranterna från Stortinget i oktober. Foto: Frederik Ringnes/NTB/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.