Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
20 av de hundratals ungdomar som demonstrerade i Oslo förra året åtalas nu efter att de inte betalat de böter de tilldelades efter aktionerna. Foto: Terje Pedersen

20 ungdomar åtalas efter demonstrationerna i Oslo

Uppdaterad
Publicerad

20 ungdomar på norsk sida åtalas nu för demonstrationerna vid Fosen-fallet.

– Det är absurt, säger Ella Marie Hætta Isaksen i ett pressmeddelande.

20 samiska ungdomar åtalas av distriktsåklagare i Oslo för demonstrationerna i Oslo vid Fosen-fallet. Det uppger advokatfirman Elden i ett pressmeddelande vilket VG var först med att berätta om.

– Att straffa de samiska ungdomarna och deras anhängare skulle vara ännu en kränkning av deras mänskliga rättigheter – en kränkning av deras yttrande- och demonstrationsfrihet.

– Nationella minoriteter har ett särskilt starkt skydd för protester som riktas direkt mot de ansvariga i regeringen för de brott mot mänskliga rättigheter som gruppen utsätts för, säger advokaten Olaf Halvorsen Rønning i ett pressmeddelande.

”Känns helt fel”

Ella Marie Hætta Isaksen är en av de 20 åtalade och tycker det är ”absurt”.

– På många sätt känns det helt fel, eftersom det enligt mig är Støre och Aasland som ska straffas, säger hon i pressmeddelandet och fortsätter:

– Även om det är med en bitter smak i munnen som vi nu gör oss redo för rättegången ser vi fram emot att lägga fram vår sak i rätten, säger hon.

Greta Thunberg berörs däremot inte av åtalet, meddelar advokatfirman till SVT Sápmi.

Bakgrunden till anklagelserna är att de åtalade inte betalat de böter de tilldömts i samband med demonstrationerna bekräftar advokatbyrån för VG.

De åtalade förväntas befinna sig i tingsrätten i mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.