Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här hyllas delar av Fosen-gruppen på riksscenen i Oslo i samband med demonstrationerna i Oslo förra året. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi

Ville pausa vindkraftutbyggnad – röstades ner av Stortinget

Uppdaterad
Publicerad

Fosen-fallet är fortfarande inte löst.

Tre partier i Norge ville därför att man skulle pausa andra vindkraftsutbyggnad i renbetesområden i Norge.

Men det förslaget röstades ner av Stortinget på tisdagen.

Partierna SV, Rødt och MDG ville ha ett tillfälligt stopp för ytterligare vindkraftsutbyggnad i renbetesområden i Norge.

Det i väntan på att Fosenfrågan är löst. Men förslaget röstades ner av Stortinget på tisdagen.

– Regeringen borde själva ha pausat alla vindkraftsärenden i samiska renskötselområden tills kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Fosen är åtgärdade, säger Lars Haltbrekken (SV), ledamot i Stortingets energi- och miljöutskott enligt NRK Sápmi.

Han fortsätter:

– Det är ganska häpnadsväckande att det inte händer.

I december kom den södra Fosen-gruppen överens med Statkraft om ett avtal som bland annat innebär att renägare kommer att få ersättning och en ersättningsyta för bete.

”Pistol mot tinningen”

Men renskötarna i Nordfosen är ännu inte nära ett avtal där man hittills har vägrat att backa från sina krav.

I ett brev till statsministern, som skickades in strax innan nyår, menade gruppen dessutom att förhandlingarna var som att ha en ”pistol mot tinningen”.

– Jag tycker att det är ett lite märkligt uttalande, säger olje- och energiministern Terje Aasland och påpekade att medlingarna är helt frivilliga.

”Hänsynen har fått stor betydelse”

Han understyrker att att han hoppas att man når en överenskommelse som säkerställer att renskötseln där också sköts i ett generationsperspektiv.

– Renskötselhänsyn och folkrättsligt skydd måste alltid värnas och har varit avgörande för att tillstånd inte har beviljats i vissa projekt, säger Aasland.

Energiministern anser också att samiska intressen tillvaratas i utvecklingsfrågor.

– Hänsynen till den samiska renskötseln har fått stor betydelse i energifrågor de senaste tio-femton åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.