Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andrei Danilov, Aleskandr Slupachik och Andrei Zhvavyi är kvar i Sápmi, nu på norsk sida, där det måste vänta på besked. Foto: Håkon Mudenia/NRK

Andrei Danilov: ”Jag kan inte återvända till Ryssland på 25 år”

Uppdaterad
Publicerad

Aktivisten och samepolitikern Andrei Danilov flydde till Norge efter krigsstarten. Han är nu tveksam till om han någonsin kommer kunna åka tillbaka till sitt hemland.

– Jag tror inte att jag kan återvända de närmsta 20-25 åren och med tanke på att jag är över 50 år... säger han i veckans 15 minuter från Sápmi.

När Ryssland genomförde mobiliseringen av soldater under hösten tvångsrekryterades män i områden som framför allt befolkas av minoriteter – däribland samer.

Mobiliseringen ledde till att många flydde landet. Men innan krigsstarten i februari, flydde sameaktivisten Andrei Danilov till Norge och när han landade i Norge fick han höra nyheterna att Ryssland hade invaderat Ukraina.

– Det var ett svårt beslut som jag hade funderat på länge men det var nödvändigt för att rädda mitt liv. Det hade redan gjorts flera försök att tysta mig. Att sluta säga sanningen om det som händer i Ryssland och att sluta kämpa för samernas rättigheter, säger han.

Han är nu rädd att han aldrig kommer kunna återvända till sitt hemland.

Se mer i klippet här ovanför och i veckoprogrammet 15 minuter från Sápmi på SVT2 på lördag klockan 16.05.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.