Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov tog över ordförandeklubban i Arktiska rådet förra året. Men han ser inte ut att få hålla i några möten. Samtliga andra länder i rådet fördömer kriget i Ukraina och vägrar delta. Foto: TT

Arktiska rådet har tryckt på pausknappen

Uppdaterad
Publicerad

Inget av de andra medlemsländerna kommer att resa till Ryssland för möten i Arktiska rådet, som under den nuvarande tvåårsperioden leds av Moskva. Det rapporterar Barents Observer.

”Kärnprinciperna om suveränitet och territoriell integritet, baserade på internationell rätt, har länge legat till grund för arbetet i Arktiska rådet, ett forum som Ryssland för närvarande är ordförande för. I ljuset av Rysslands flagranta brott mot dessa principer kommer våra representanter inte att resa till Ryssland för möten i Arktiska rådet”, säger ett gemensamt uttalande från sju av de åtta medlemsländerna i Arktiska rådet.

Uttalandet, som i grunden förändrar grunden för det arktiska samarbetet, publicerades torsdag eftermiddag och är undertecknat av Kanada, Danmark med Grönland, Finland, Island, Norge, Sverige och USA.

De sju länderna tar en tydlig ställning mot kriget och säger att de ”fördömer Rysslands oprovocerade invasion av Ukraina och noterar de allvarliga hinder för internationellt samarbete, inklusive i Arktis, som Rysslands agerande har orsakat.”

Samarbetet i fara

Staterna tillägger att de dessutom tillfälligt pausar deltagandet i alla möten i rådet och dess underorgan i avvaktan på brådskande överväganden om de nödvändiga villkoren som kan tillåta dem att fortsätta Arktiska rådets viktiga arbete.

Arktiska rådet grundades 1996 och ansågs vara en viktig milstolpe för att stärka samarbetet i det cirkumpolära norr. Ottawa-deklarationen beskriver hur de åtta arktiska staterna kommer att använda forumet för att tillhandahålla medel för att främja samarbete, samordning och interaktion mellan de arktiska staterna.

Sedan starten har fullt engagemang av ursprungsbefolkningar som bor i områdena varit en hörnsten. Nu verkar det arktiska samarbetet vara i fara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.