Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På lördag eftermiddag stängs grindarna till Övre Sopperos återvinningscentral för gott. Katarina Nutti beklagar beslutet. Foto: Stefan Karlsson/SVT

Återvinningscentralen stängs – måste åka sex mil för att slänga soporna

Uppdaterad
Publicerad

På lördag eftermiddag är det slutslängt på återvinningscentralen i Övre Soppero. Kiruna kommun har beslutat stänga och hänvisar till en central närmare sex mil bort. 

– Man borde göra det lättare att återvinna i stället, säger Katarina Nutti, en av de drabbade. 

Skärpta sorteringskrav ligger bakom beslutet att stänga återvinningscentralerna i Övre Soppero, Svappavaara, Kuttainen och Saivomuotka, enligt kommunens hemsida. 

Färre centraler

Samtidigt ska återvinningscentralerna i Karesuando, Vittangi och Abisko byggas om. De som blivit av med sin central hänvisas dit.

– För att möta de krav som kommer krävs stora investeringar. Därför satsar vi på färre återvinningscentraler, säger Henrik Kauppi, avdelningschef på Tekniska verken.

Sex mil enkel resa

I Katarina Nuttis fall handlar det nu om en nära sex mil enkel resa till närmaste återvinningscentral. Man kan jämföra med att man i Göteborg skulle behöva resa till Borås varje gång man ska slänga sina grovsopor.

– Med släp tar det över en timma till Vittangi och till Karesuando är det samma sak, säger Katarina Nutti till SVT Sápmi.

Speciellt sommartid fylls återvinningscentralen i Övre Soppero snabbt. Därför bör den vara kvar, tycker Katarina Nutti. Foto: SVT

Mobil central utlovas

Beslutet togs av Tekniska verken 2021, och stängningen av Övre Soppero har tidigarelagts på grund av klagomål och anmälningar om nedskräpning. Brister i arbetsmiljön uppges också som orsak.

– Tanken var att stänga 2024, men så kom det en 6:6a-anmälan om arbetsmiljöåtgärder som ledde till att vi tidigarelägger stängningen, säger Henrik Kauppi.

Kommunen kommer från och med i höst att ha mobil återvinningscentral på de orter som blir utan. De boende i Övre Soppero blir först ut att testa.

”Det känns inte bra”

Katarina Nutti tycker att de som bor på landsbygden diskrimineras.

– De som bor i centralorten har inte den här extra kostnaden, men i övrigt ska vi dela lika. Jag tycker inte det känns bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.