Så ser det vinnande bidraget ut på arkitetsbyråns bilder. Foto: Greenaway Architects, Warren and Mahoney and Oculus

Här är det unika studenthemmet – för urfolk

Publicerad

Urfolken i Australien ska få sitt första egna studenthem.

Efter en designtävling står det nu klart hur byggnaden kommer att se ut.

– Vi har försökt att verkligen ingjuta arvet och historien om ursprungsbefolkningar, säger arkitekten Jefa Greenaway.

Sedan tidigare har universitet i Sydney i Australien jobbat för att locka fler studenter från urfolken som aboriginer och torressundöborna.

För att locka nya grupper bestämde man sig redan 2018 att bygga ett nytt studenthem som anpassar framför allt för urfolksstudenter.

I december förra året utlyste man en tävling där man kunde skicka in sitt förslag på hur det kommande studenthemmet ska se ut.

Ny generation av aboriginer

För att arkitektbyråer skulle få delta fanns kravet att representanter för något av urfolken skulle vara med och ta fram förslaget. Nu har vinnaren utsetts där arkitektbyråerna Greenaway Architects, Warren och Mahoney och Oculus ritat det vinnande bidraget, rapporterar ArchitectureAU.

– Designen uttrycker ursprungsbefolkningens kultur genom sin form och funktion, och stöder en ny generation av aboriginer och torressundöbor för att bygga kultur, gemenskap och stolthet, säger arkitekten Simon Topliss.

– Vi har försökt att verkligen ingjuta arvet och historien om ursprungsbefolkningar, säger arkitekten Jefa Greenaway.

”Höjer ribban”

Den ska byggas i stadsdelen Ultimo i Sydney i närheten av en annan specialdesignad byggnad i ”Dr Chau Chak Wing Building” som stod klar 2014 och tillhör universitetet. Studenthemmet ska rymma fler än 250 studenter med både enkel- och flerrums bostäder med gemensamma kök och matplatser.

Byggnaden kommer också innehålla bland annat gemensamma utrymmen, ett konstcentrum med offentliga konst- och föreställningsutrymmen, en studentkonststudio, musikrum, samt ett multifunktionsrum, mediarum och mötesrum.

– Vi kommer att höja ribban för att öka urfolkens deltagande, kvarhållande och framgång och hjälpa till att ta bort ett stort hinder genom att ge tillgång till och berikat boende, säger rektorn Andrew Parfitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.