Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utfodring av renar under vintern 2021-2022. Renskötarna har fått vänta på regeringens extrastöd. Foto: SVT

Beteskris med låst bete – tog ett halvår att betala ut extrastödet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen lade tio miljoner kronor extra till Sametinget i våras. Pengarna skulle gå till samebyarna på grund av beteskrisen med låst bete. Nu, ett halvår senare, betalas pengarna ut.

– Man undrar ju om de kan förvalta de här frågorna när man inte kan betala ut sådana här pengar på en gång, säger Lars-Göran Marainen, renskötare i Lainiovuoma sameby.

De tio miljonerna meddelades i regeringens vårändringsbudget och kom i våras. De skulle vara till ekonomiskt stöd för renägare och samebyar på grund av höga foderkostnader och andra omkostnader i samband med svåra betesförhållanden.

Beslut att betala ut de här pengarna togs den andra november.

– Det här var ett extra stöd, och vi har ett regelverk som säger att vi inte får ge mer än 50 procent av utläggen vid katastrof. Det hade vi redan betalat ut. Vi var osäkra på hur regelverk och förordningar var kompatibla med våra beslut, säger ordföranden i Sametingets rennäringsnämnd,Jan Rannerud (Vuovdega).

Stöd till ökade priser på foder och drivmedel

Drygt 17 miljoner kronor av Sametingets rennäringsanslag på 125,9 miljoner kronor gick det här året till att ersätta omkostnader som renskötare haft i samband med krisutfodring. 28 samebyar, alla i Norrbotten, hade ansökt om katastrofskadeskydd. Utöver det kom de här tio miljonerna.

Hur ser du på kritiken om att utbetalningarna dröjt?

– Vi var tvungna att ta den här tiden för att få igenom ett bra beslut. Planen var att hjälpa till med fördyringarna, sådant man inte kan räkna in i det vanliga stödet. Det var viktigt att vara noga med att följa alla förordningar, så vi inte tappade några pengar på grund av sådana fel, säger Jan Rannerud, ordförande i rennäringsnämnden.

Sametingets rennäringsnämnd har delat upp de tio miljonerna på alla 51 samebyar. 

– Även de som inte anmält katastrofläge har meddelat att de hade beteskris, men att tiden för att söka då hade gått ut. Så jag tycker det blev rätt att göra så, säger Jan Rannerud.

”Ärligt talat så handlar det om småpengar”

Lars-Göran Marainen är nöjd över att stödet nu betalas ut.

– Det är bra att det betalas ut nu. Men ärligt talat så är tio miljoner kronor på 51 samebyar lite pengar, det hade behövt vara tio gånger så mycket, säger Lars-Göran Marainen, renskötare i Lainiovuoma sameby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer