Bränderna har gått hårt åt djuren i Bolivias skogar. Att rädda dem är en prioritet, konstaterar presidenten Luis Arce. Foto: Juan Pablo Roca

Bolivia kämpar mot skogsbränder – får hjälp av EU

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränder har härjat flera månader i Bolivia.

Nu får landet hjälp från både Frankrike och Venezuela som skickar brandmän att delta i släckningsarbetet.

– Precis som 2019 kan Bolivia återigen räkna med vårt stöd, säger EU-kommissionären Janez Lenarčič.

De värsta skogsbränderna i landet sedan 2019. Så beskrivs de bränder som härjar i östra och norra delarna av Amazonas i Bolivia av experter.

Röken från bränderna påverkar luftkvaliteten i städerna Santa Cruz och La Paz och många lantbrukare och urfolksinvånare vittnar om tuffa förhållanden.

Landets president Luis Arce konstaterar att många kämpar hårt.

– Hittills har vi släckt 134 skogsbränder, mobiliserat 5 612 brandmän och vi gör extrema ansträngningar för att bekämpa bränderna på land, i luften och vid floder, säger presidenten.

Får hjälp med släckningsarbetet

Han har vädjat om internationell hjälp vilket han nu har fått där Frankrike har skickat runt 40 brandmän och specialister på skogsbränder för att bistå i släckningsarbetet.

– Skogsbränderna i Bolivia orsakar omfattande skador och miljöförluster. EU är redo att hjälpa till utanför sina gränser och jag vill varmt tacka Frankrike för att de har satt in dessa team som kommer att ge avgörande hjälp. Precis som 2019 kan Bolivia återigen räkna med vårt stöd, säger Janez Lenarčič, kommissionär med ansvar för krishantering, hos EU i ett pressmeddelande.

Under onsdagen anslöt dessutom uppemot 70 brandmän från Venezuela för att delta i släckningsarbetet vid La Paz.

Bränderna i Bolivia har har skadat tusentals hektar skog, grödor och betesmarker och påverkat flera skyddade naturparker.

– Att ta hand om våra vilda djur som hotas av bränder är också en prioritet, säger presidenten Luis Arce.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kämpar urfolksbrandmannen mot bränderna – nästan helt utan utrustning. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.