Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bekämpar urfolksbrandmannen lågorna – nästan helt utan utrustning. Foto: Reuters

Urfolket bekämpar skogsbränder: ”Vi har i princip ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga skogsbränder har härjat i flera månader i Bolivia.

Urfolksbrandmannen Wilson Peter Huari Chau jobbar hårt – nästan helt utan utrustning.

– Vi har inga ryggsäckar, ansiktsmasker, vi har i princip ingenting, säger han till Reuters.

Stora skogsbränder härjar i nordvästra Bolivia och beskrivs av experter som de värsta i landet sedan de omfattande bränderna 2019.

Under året har tusentals hektar brunnit och landets president Luis Arce har vädjat om internationell hjälp och bland annat har brandmän från Venezuela och Frankrike skickats till landet för att hjälpa till.

Några som är hårt drabbade är urfolket där urfolksbrandmannen Wilson Peter Huari Chau i två månader har bekämpat skogsbränderna.

Vatten flera kilometer bort

Men lokalbefolkningen som släcker bränderna har varken skyddsutrustning eller medicinsk hjälp och de måste gå flera kilometer för att hämta vatten till släckningen.

– Skogens djur har lidit mycket och det oroar oss mest. Vi är nu här i urfolksområdet Bells Altura i Tacana där vi försöker släcka bränderna men det är nästan omöjligt. Vi har inga ryggsäckar, ansiktsmasker, vi har i princip ingenting, säger Chau till Reuters.

Utan någon utrustning eller professionell hjälp har 39-åriga Chau och hans grannar arbetat mot bränderna i San Buenaventura i västra La Paz.

– Ingen kan berätta hur vår hälsa har påverkats av det här om tre eller fyra år. Men vi är här varje dag och lider med värmen och lågorna för att vi älskar vårt land, markerna, naturen och djuren.

”Ingenting kvar”

Befolkningen lagar sin egen mat som oftast består av små luncher eftersom de inte har råd med mer.

– Vi äter en liten lunch på eftermiddagen men vi har inte så mycket mer. Vi får ingen service, säger Chau.

Guillermo Medina från Tumpasa i norra Bolivia, berättar att allt är förstört.

– Grödor, växtlighet, sticklingar, kaffeplantager, citrusodlingar, bananplantager, allt har brunnit upp. Nu har vi ingenting kvar. Vi har krävt mat i flera dagar eftersom vi har barn och lever på jordbruk, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.