Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill ha självständighet i min egen republik”, säger en av soldaterna som en förklaring till varför han krigar på Ukrainas sida. Foto: REUTERS

Urfolk från Sibirien krigar mot Ryssland i Ukraina

Publicerad

Urfolken i Sibirien har förtryckts av både Ryssland och Sovjetunionen.

Nu ställer de ryska medborgarna upp i kriget – på Ukrainas sida.

– Ryska myndigheter fråntar oss allt, säger en frivillig soldat med anropsnamnet Buryat.

En del av den sibiriska bataljonen är nu ett nytt förband i Ukrainas internationella försvarstjänst.

Soldaterna som anslutit sig berättar att de slåss mot den ryska imperialismen både i Ukraina och i deras hemtrakter.

– Vi är rejält trötta, vi lever i fattigdom och ryska myndigheter fråntar oss allt. Vi har inte ens gas. Hur kan människan tro på dem? Ryssland är detsamma nu som under tsar- och Sovjettiden. Jag är trött på det, säger en frivillig soldat med anropsnamnet Buryat till Reuters.

Hans folk tvångskoloniserades under tsartiden. De förlorade sitt språk och sin kultur.

– Jag vill ha självständighet i min egen republik och att vi får besluta över våra egna liv, säger han och syftar på delrepubliken Burjatien vid Bajkalsjön i Sibirien.

”Vill göra motstånd”

Merparten av de 50 soldaterna i förbandet har rekryterats från urfolken i Sibirien men det finns även de som är från andra områden i Ryssland och även andra länder.

– Jag vill inte inte delta i de här illdåden som mitt land har gjort innanför gränserna. Jag vill inte vara en del av det utan jag vill göra motstånd, säger en frivillig soldat med anropsnamnet Ghandi.

Som SVT Sápmi har berättat tidigare så kommer även flera ryska soldater i kriget från etniska minoriteter eller urfolk. Många har tvångsmobiliserats och lockats med löner som är tio gånger högre än vad de annars tjänar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.