Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få björnattacker och en bra vinter har gjort att årets kalvmärkning blivit en glad historia, konstaterar renskötaren Hanna Persson i klippet. Foto: SVT

Bra kalvår efter färre björnattacker i Gällivare skogs: ”Det ger hopp”

Publicerad

Kalvarna är många och stora i Gällivare skogssameby. Få björnattacker och en bra vinter har gjort att årets kalvmärkning blivit en glad historia.

– Det känns lovande att de fått en bra start på livet, säger Hanna Persson, renskötare från Gällivare skogssameby.

Kalvmärkningssäsongen har dragit igång, och Gällivare skogssameby kan konstatera att skyddsjakten på björn gett frukt. Kalvarna är i snitt fler än tidigare år och ser också mer hälsosamma ut.

Minskad björnstam

– Vi ser att björnstammen har minskat i området och att det verkligen hjälpt. Det har varit år när många vajor gått utan kalvar men i år verkar det som att de flesta klarat sig, säger Hanna Persson.

Det har inte varit enkla år för renskötarna i samebyn, menar Persson, och syftar på planerna kring den gröna omställningen i Sápmi. Ett år med många och friska kalvar var därför välkommet.

”Hopp om framtiden”

– Det har varit jobbigt med den så kallade gröna omställningen som förstör rennäringen, men det här ger hopp om framtiden, säger Persson.

Hör mer i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.