Kerstin Calissendorff om varför hon avgår: ”Det har tagit otroligt mycket mer tid än jag hade satt som ram från början när jag åtog mig uppdraget”. Foto: Josefine Holgersson

Calissendorff: Därför avgår jag som ordförande

Publicerad

Arbetet med Sanningskommissionen tog mycket mera tid än vad ordföranden Kerstin Calissendorff hade räknat med. Därför väljer hon att avgå i förtid, säger hon till SR Sameradion.

– Det är lite tråkigt men så är det, säger hon.

Det var under tisdagen beskedet kom att ordföranden Kerstin Calissendorff avgår i förtid som ordförande för Sanningskommissionen.

”Otroligt mycket tid”

Enligt Calissendorff var planen att hon skulle arbeta 20-30 procent med Sanningskommissionen. I stället har arbetet krävt att hon jobbat 80 procent och ibland 100 procent.

– Det har tagit otroligt mycket mer tid än jag hade satt som ram från början när jag åtog mig uppdraget, säger hon till Sameradion.

”Ingen dramatik”

Hon tror däremot inte att hennes avgång kommer att påverka arbetet.

– Det är ingen dramatik i detta. Allting löper på som det ska och det är ett intressant uppdrag. Men jag har en del andra åtaganden och jag ser framför mig att det kommer fortsätta behöva ta lite tid.

Hon fortsätter:

– Vi har ett sekretariat som är fullbemannat, ledamöterna är igång med sina delar av arbetet. Så jag tror att en ny ordförande kan komma in i detta rätt snart.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson om Kerstin Calissendorffs (bilden) avgång som ordförande för Sanningskommissionen för det samiska folket. Foto: Josefine Holgersson/SVT Sápmi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.