Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Sametingets vice ordförande i språknämnden Naadja Östergren om varför hon tycker det är viktigt med samiska i passen i Sverige. Foto: Martina Holmberg / TT

Därför säger Sverige pass till samisk text

Uppdaterad
Publicerad

I såväl den norska som den finländska sidan av Sápmi är det nu en självklarhet att det finns text på samiska i passen – men inte i Sverige.

Processledaren hos polisen säger att det är utrymmesbrist.

– Sverige ligger efter, det är jätteviktigt att samiskan synliggörs, säger Naadja Östergren, vice ordförande i Sametingets språknämnd.

När Norge införde samiska i passen sade svensk polis att det inte gick att göra i Sverige på grund av begränsningar från EU. Men så i våras införde EU-landet Finland samiska i passen.

Sverige är nu det enda nordiska landet inom Sápmi som inte lyfter språket i passen.

När SVT Sápmi ställer frågan om varför svenska sidan av Sápmi fortfarande inte låter det nationella minoritetsspråket finnas i det svenska passet hänvisas det till utrymmesskäl och att om ändring ska göras så kommer det dröja ytterligare.

”Det är dock ett arbete som kommer att återupptas i framtagande av kommande resehandlingar. Någon tidplan finns ännu inte”, skriver processledaren på polisen.

Kritiken: ”Ser dumt ut”

Naadja Östergren, vice ordförande i Sametingets språknämnd, reagerar starkt på polisens förklaring.

– Samiskan behöver synliggöras, inte bara för de som talar språket utan för hela Sverige, det är jätteviktigt.

Hon tycker det är konstigt och lite pinsamt för Sverige.

– Utifrån ser det dumt ut att vi har två grannländer som har samiska i sina pass. Jag tycker att det visar att Sverige inte är beredd att jobba lika mycket för synliggörandet av de samiska språken som våra grannländer vill.

Hör Sametingets vice ordförande i språknämnden Naadja Östergren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.