De nordiska länderna bevakar läget aktivt

Uppdaterad
Publicerad

Yle Sápmis reporter Inger-Elle Suoninen har idag tagit sig till gränsen mellan Finland och Ryssland och träffat Kimmo Louhelainen, chef för gränsbevakningsstationen i Raja-Jooseppi, cirka fem mil sydost om Ivalo i norra Finland.

Märker ni någon skillnad i gränsbevakningen efter Rysslands invasion av Ukraina?

– Det märks inte på något sätt, det vill säga det är en normal fredlig gränssituation och krigstillståndet i Ukraina är inte synligt för oss. Visst är vi en myndighet för säkerhet och vi har en beredskapsorganisation. Vi bevakar läget aktivt tillsammans med andra myndigheter, säger Kimmo Louhelainen.

Michael Bydén, Sveriges överbefälhavare säger att hotet mot Sverige har ökat de senaste dagarna och han uppmanar Sveriges befolkning att förbereda sig på att världen har förändrats men han säger också att Försvarsmakten har en god lägesbild över vad som händer runt Sverige.

– Just nu så ser vi inga oroväckande militära rörelser längs våra gränser. Men vi är vaksamma. Vi utesluter ingenting, säger Bydén till TT.

Jonas Gahr Støre, säger att inget visar att hotet mot Norge har ökat men att det är tydligt att det som nu händer i Ukraina och på det sätt som president Vladimir Putin talar gör att alla Rysslands grannländer ska se över sitt lands beredskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.